Home > FoodBlog Event, Recepten > Tante Henny’s Brokkenvlees

Tante Henny’s Brokkenvlees

30 januari 2009

‘Brokkenvlees’, de aanduiding voor een gerecht dat afkomstig is van mijn Oudste Tante, is in wezen de bereidingswijze van een eenvoudige, doch smakelijke goulash.

Ingrediënten:

  • 1 pd rundvlees
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 paprika
  • 1 vingerkootje gember
  • ½ lt rundvleesbouillon
  • 3 ontvelde tomaten
  • paprikapoeder
  • sojasaus
  • maïzena

Snijd het vlees (longhaas, lendestuk of runderlappen) in ‘brokken’ en bestrooi de stukken met paprikapoeder. Braad ze daarna op hoge temperatuur aan in boter van goede kwaliteit.

Voeg dan de gesnipperde ui, de fijngehakte knoflook en de blokjes paprika toe. Ontdoe de gember van zijn schilletje en kerf het kootje met een mes aan alle kanten in, zodat het aroma goed kan vrijkomen. Doe de gember ook in de pan en verhit het geheel nog gedurende een minuut of vijf.

Gember neemt in dit recept de rol aan van mals-maker: vaak wordt hiervoor azijn, wijn of bier gebruikt, maar gember werkt op dezelfde manier (bovendien geeft de smaak ervan een oosters tintje aan het gerecht).

Giet vervolgens de rundvleesbouillon in de pan en voeg nu ook het in stukjes gesneden vruchtvlees van de tomaten toe. Roer alles goed dooreen en laat het geheel gedurende minimaal 2 uur in gesloten pan op een laag pitje sudderen.

Controleer geregeld of het vocht niet te snel inkookt en voeg zonodig extra bouillon toe. Ook mag het mengsel vanzelfsprekend niet aanbranden…

Zodra het vlees gaar genoeg is de ingekookte saus afmaken met een scheutje zoute sojasaus en het geheel eventueel nog wat binden met maïzena.

Serveren met witte rijst en erwtjes.


Dit was de laatste publicatie in het kader van het FoodBlog Event janurari 2009. Er waren mij door familie nog enkele andere recepten toegezegd (en die zal ik wellicht ook nog wel eens plaatsen) maar die zijn niet tijdig binnengekomen en dingen dus helaas niet meer mee naar de titel “Het Lekkerste Familierecept” (het evenement wordt vanavond om 23.59 uur afgesloten).