Home > Media, Recepten > Chinees uit de losse pols

Chinees uit de losse pols

2 februari 2009

Het nuvolgende recept uit Hong Kong kwam tot mij via de onvolprezen Keith Floyd: Brits topkok en erkend drankorgel.

Destijds volgde ik zijn programma’s op de voet, maar hij heeft de laatste jaren weinig meer van zich doen vernemen.

Gelukkig hebben we de herhalingen nog: wekelijks zijn er fragmenten te zien als onderdeel van het BBC-progrmma Saturday Kitchen.

In de gauwigheid (geen pen en papier bij de hand) heb ik dit gerecht afgelopen zaterdag noodgedwongen in mijn brein geprent, en het gisteravond – onzorgvuldig en met enige eigen inbreng – uit het blote bolletje bereid.

Hoe het heette…? Dat ben ik vergeten! En dit gerecht wordt ook vast niet tot de ware Chinese keuken gerekend, maar smakelijk was het wèl!

Ingrediënten:

  • 1 flinke varkenshaas (1)
  • het eiwit van 1 ei
  • 1 bakje taugeh
  • arachide-olie
  • Chinese 5-kruidenmix (2)
  • 2 lente-uitjes in ringetjes
  • 1 Spaanse peper (zeer fijn gesnipperd)
  • ½ vingerkootje gember (zeer fijn gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (zeer fijn gesnipperd)
  • ¼ lt kippebouillon
  • rijstwijn (of droge sherry)
  • sojasaus
  • sesamolie

Snijd het varkensvlees in zéér dunne reepjes en marineer ze in het wit van 1 ei.

Verhit een wok of wadjan op hoge temperatuur en roerbak daarin – zonder olie! – de taugeh gedurende 1 à 2 minuten. Zet de taugeh daarna even apart.

Giet vervolgens een scheut arachide-olie (pinda-olie) in wok of wadjan en roerbak daarin de gemarineerde varkensreepjes. Strooi er al roerend Chinese 5-kruidenmix overheen.

Voeg – zodra het vlees is dichtgeschroeid – de lente-uitjes, fijngesneden pepertjes, knoflook en gember toe en schep alles gedurende enkele minuten goed om.

Giet dan een flinke scheut van de bouillon in de pan en blijf omscheppen tot het vocht grotendeels is verdampt.

Blus het geheel af met een scheutje rijstwijn of droge sherry, laat dit opnieuw inkoken en doe er dan – naar smaak – een flinke scheut zoete of zoute sojasaus (ketjap) overheen, èn enkele druppels sesamolie.

Doe tot slot de taugeh terug in de pan en verhit het geheel nog gedurende pakweg 1 minuut.

Snel werken is van belang: de hele roerbakprocedure neemt maximaal 5 minuten in beslag.

Serveer dit gerecht met fijne Chinese mie of miehoen.

(1) Keith Floyd gebruikte varkenslende; ik hield het op varkenshaas.
(2) Chinese 5-kruidenmix is een mengsel van anijs, venkel, peper, kaneel en gember (vekrijgbaar bij de toko).

Naschrift, 19 september 2009:
Vandaag bereikte mij het tragische nieuws dat Keith Floyd jongstleden maandag – 14 september – op 65-jarige leeftijd aan een hartaanval is overleden. Vele moderne tv-koks zijn hem schatplichtig en danken hun roem aan hem. Naar mijn bescheiden mening heeft geen van hen echter ooit zijn niveau weten te bereiken…

Categorieën:Media, Recepten Tags: , ,
  1. kattebelletje
    23 september 2009 om 14.13

    Floyd was echt goed! Jammer dat hij zo vroeg is overleden. Gelukkig hebben we nog veel om terug te kijken…

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.