Home > Media > De warme balletjes van de koningin

De warme balletjes van de koningin

6 februari 2009

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik ben persoonlijk geen groot aanghanger van ons vorstenhuis.

Ter voorkoming van misverstanden: ik koester grote waardering voor Hare Majesteit, alleen vind ik principieel dat ze in ons staatsbestel niets te zoeken heeft.

Ook historisch valt er veel te zeggen voor afschaffing van de monarchie. Ons land is immers tot-nog-toe langer een republiek geweest dan een koninkrijk.

Wat dit alles met koken te maken heeft? He-le-maal niets!

Maar er schoot een gedachte door m’n hoofd toen ik vandeweek de carnavalskraker van André van Duin hoorde:

Ik herinnerde me dat er in de jaren ’70 van de vorige eeuw een rel onstond nadat de VPRO onze toenmalige vorstin had gepersifleerd: gehuld in bloemetjesjurk terwijl ze spruitjes zat af te halen. Over die uitzending werden zelfs kamervragen gesteld.

Zover zal het anno 2009 wel niet meer komen, dus ook Van Duin hoeft met zijn milde satire geen vrees te hebben voor politionele knuppelslagen of juridisch onheil.

Wat ik me evengoed afvroeg: kookt onze Trix eigenlijk wel eens iets voor zichzelf? En zoja: wàt dan?

Is ze dusdanig ‘Der Nederlanden’ dat ze de woensdag handhaaft als gehaktdag?
En laat ze op vrijdag een mootje bij de Scheveningsche vischhandel halen, of is ze daar te protestants voor?

Dáár hoor je in een prietpraat-programma als Blauw Bloed nou nooit eens iets over! Hoe zit dat?

Niet dat ik het persé wil weten, maar aan de andere kul die Jeroen Snel verkondigt (over rôbes, deux-pièces en manteaux die allerei hoogwaardigheidsbekladders aan hun luxe lijfjes dragen) heb ik al helemáál geen boodschap.

Nee, dan toch beter de vraag gesteld: wat éét Bea nu zoal, op een doordeweekse dag, wanneer er even geen staatsbanketten of 12-gangendiners te verorberen zijn?

Als we dan tòch naar een royal roddelrubriek moeten kijken, bied ons dan iets waar we wat mee kùnnen: recepten uit het kookschriftje van de Majesteit zèlf!

Beste Jeroen, bekommer je niet langer om adellijke jurkjes en mantelpakjes, maar ga voor ons aan de slag… er is werk aan de koninklijke keuken!

Alááf… en hiephiephoera voor de koningin!

Categorieën:Media Tags:
  1. Ewout Schalkwijk
    8 februari 2009 om 10.07

    Toch, balen onze ‘oosterburen’ nog altijd stevig van het feit dat zijn geen koninklijk huis meer hebben. Het heeft best iets ceremonieels. En zeg nou zelf, van het type Maxima kunnen we er toch nog wel een paar gebruiken? Geeft wat kleur aan het land. Grijze koningin, grijze regering, grijs weer…. 😉

    Groeten uit ‘Kongeriket Norge’ met een ex-drugsverslaafde kroonprinses 😉

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.