Home > Recepten > Milde Indi(a)sche curry

Milde Indi(a)sche curry

15 februari 2009

Het komt niet vaak voor, maar gisteren koos ik – met de nodige eigen aanpassingen – een recept uit AllerHande, als uitgangspunt voor de warme maaltijd.

Dit gerecht werd aangekondigd als Indiaas, maar ik heb de vrijheid genomen om daar het taalkundig meer correcte Indisch van te maken, al denkt de Nederlandse Taalunie daar (mijns inziens ten onrechte) heel anders over:

“Om verwarring te voorkomen is niet gekozen voor de afleiding ‘Indisch’. Deze afleiding kan namelijk ook met ‘Nederlands-Indië’ geassocieerd worden.”

Dit argument van de Taalunie houdt geen steek, aangezien die vermeende verwarring eenvoudig kan worden ondervangen door (Nederlands-)Indisch te vervangen door ‘Indonesisch’.

Weliswaar heet het voormalige Brits-Indië tegenwoordig ‘India’ maar dan zou het bijvoegelijk naamwoord ‘Indiaans’ moeten luiden, hetgeen dan weer voor nieuwe verwarring zorgt, aangezien de meeste Indianen niet in India woonachtig zijn…

Waarom toch dat gehannes met geografische aanduidingen? Thee afkomstig uit Sri Lanka zijn we immers ook geen Sri Lanka-thee of Tamil-thee gaan noemen… die heet nog steeds gewoon Ceylon-thee. En ook Peking-eend is bij mijn weten geen Beijing-eend geworden.

Hoe dan ook… hier mijn bereidingswijze voor de milde curry:

Voor 3 personen gebruikte ik:

 • 1 kipfilet
 • 2 à 3 el milde currypasta (Patak’s)
 • scheut arachide-olie
 • 1 kleine bloemkool in roosjes
 • ca 1 ons vastkokende piepers in blokjes
 • 3 tomaten in blokjes (of ½ blikje ontvelde tomaat)
 • 2 dl kruidenbouillon
 • 3 eieren
 • 1½ tl djinten (gemalen komijnzaad)
 • 125 ml Griekse yoghurt
 • ½ bosje verse munt
 • 6 à 8 chapati’s (1)

Snijd de kipfilet in blokjes en marineer die gedurende een half uurtje in de currypasta, vermengd met een scheut arachide-olie.

Roerbak de kipblokjes inclusief de marinade in wok of wadjan op hoge temperatuur, tot het vlees aan alle kanten is dichtgeschroeid.

Schep de bloemkoolroosjes, de aardappelblokjes en tomaatblokjes erdoor en roerbak alles nog gedurende 2 à 3 minuten.

Voeg dan de bouillon toe en laat de curry afgedekt 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn.

Kook intussen de eieren hard, pel ze en halveer ze. Leg de eieren op de curry en warm het geheel nog even door.

Verwarm de djinten in een steelpan tot het gaat geuren. Snijd de muntblaadjes fijn en meng zowel djinten als munt door de yoghurt.

Serveer de curry met warme chapatí’s en geef de yoghurt er in aparte schaaltjes bij.

(1) Het AH-recept schreef papadums voor maar die dingen vind ik gewoonweg niet te eten. Je kunt er bovendien niet lekker je saus mee opdeppen en dus wilde ik de (eveneens uit India afkomstige) chapati’s gebruiken.

Die bleken – althans bij ‘mijn’ vestiging van Appie – niet verkrijgbaar, en zodoende heb ik m’n toevlucht genomen tot de Mexicaanse pannekoekjesvariant, gordita’s geheten (AH huismerk).

Volgende keer maak ik m’n chapati’s echter zèlf; dat geeft tòch meer voldoening dan wat deeglapjes uit een pak te rukken…

Categorieën:Recepten Tags: ,
 1. Winny
  2 maart 2009 om 16.55

  Wat dacht je van die koeken die bij de roti zitten, kan je bij de toko kopen en zijn heerlijk.

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.