Home > Recepten, Websites > Bezig data-baasje

Bezig data-baasje

3 april 2009

Nou meende ik toch zo’n beetje alle internetkanalen op het gebied van eten en drinken in de smiezen te houden, en tòch was er weer iets aan mijn aandacht ontsnapt.

Gelukkig volg ik ook de nieuwsstromen op het gebied van ICT, en dus kwam het receptennieuwtje via een U-bocht (namelijk de website van ComputerIdee) evengoed nog in mijn postvakje terecht.

Die site maakte gisteren melding van een handig (en gratis!) stukje software waarmee je je receptenkaartenbak voortaan op de computer kunt beheren. Altijd interessant, nietwaar? Zeker als je – zoals ik – hele dagen aan dat apparaat gekluisterd zit.

Nieuwsgierig geworden heb ik dat programmaatje maar eens gedownload, om vervolgens – tijdens het installeren – tot de ontdekking te komen dat het voor mijn favoriete Operating System niet geschikt is. Uw toegewijde food blogger werkt namelijk nog steeds met het zwaar verouderde Windows 2000 Professional, en daarmee wil ReceptenDB niet aan de gang.

Dus ben ik noodgedwongen uitgeweken naar een andere huis-pc, die Windows XP aan boord heeft. Dat ging een stuk makkelijker, niet in de laatste plaats omdat die versie ook over Microsoft’s dotNET-software beschikt; een voorwaarde om ReceptenDB aan de praat te krijgen.

Dat waren de aanvankelijke obstakels: nu dan de substantie!

Het programma heeft wat tijd nodig om te starten, maar dat kan aan de verouderde hardware liggen. Ook bediening en beeldschermafhandeling komen – nadat de database tot leven is gekomen – enigszins stroperig over.

Het getoonde openingsscherm is overzichtelijk verdeeld in drie kolommen, waarboven de knoppenbalk en het keuzemenu prijken. Linksonder nog wat knoppen voor het snel wisselen tussen de receptenbank, de website en de maaltijdplanner, waarover verderop meer.

De receptenbank is opgebouwd uit een aantal ‘tabellen’ waarin gerechtsoorten, receptsoorten, herkomst en eenheden vrij kunnen worden ingevoerd. Bij installatie zijn die tabellen voor een deel reeds gevuld, maar men kan daarin eenvoudig wijzigingen aanbrengen, items wissen of toevoegen.

 • Gerechtsoorten: amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, etc.
 • Receptsoorten: vlees, vis, gevolgelte, wild, saus, soep, salade, etc.
 • Herkomst: Nederland, Italië, Indonesië, Frankrijk, etc.
 • Eenheden: liter, gram, ons, pond, kilo, stuks, blik, eetlepel, etc.

Als de tabelgegevens eenmaal naar wens zijn ingevoerd, kan het vullen van de database beginnen. Met de knop ‘Nieuw’ wordt het invoerscherm geopend, waarna de voor het recept benodigde ingrediëntenlijst kan worden gevoed. Dit werkt allemaal tamelijk intuïtief en zal voor de meeste gebruikers geen onoverkomelijkheden opleveren. Ook is het mogelijk om aan de elektronische receptkaart een afbeelding toe te voegen.

Voor de fijnslijpers: van elk bestanddeel kan de voedingswaarde worden vastgelegd (eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels en suikers) zodat in één oogopslag kan worden bekeken welk percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt behaald. Handig voor hen die een dieet volgen.

Ligt een recept eenmaal vast, dan kan het natuurlijk op een printer worden afgedrukt maar tevens biedt het programma de mogelijkheid om het via internet te delen met anderen. Daarvoor dient men dan wèl bij de website van ReceptenDB te zijn aangemeld; ook dat is trouwens gratis. Door recepten te uploaden worden andere gebruikers in de gelegenheid gesteld om te downloaden.

Dat downloaden werkt ook betrekkelijk eenvoudig. Je zoekt op de website een aantrekkelijk recept, klikt vervolgens op de knop ‘Download recept’ en zowel ingrediëntenlijst als bereidingswijze worden in de eigen database geïmporteerd.

Als aardig extraatje is het voorts mogelijk om recepten om te zetten naar een document in Adobe’s PDF-formaat (Portable Document Format): een standaard-indeling die wordt gebruikt voor digitale documentuitwisseling.

Via de maaltijdplanner – tot slot – kunnen etentjes en diners in een kalender worden vastgelegd. Men krijgt dan in de week dat de maaltijd gepland is bij het opstarten van het pakket een waarschuwing dat het tijd wordt om de benodigde boodschappen in huis te halen.

Als hinderlijk werd door mij het ontbreken van een conventionele (ingebouwde) hulpfunctie ervaren. In plaats daarvan wordt men doorgestuurd naar de support-pagina van ’s makers website, waarop een beknopt kennisbankje voorhanden is met de antwoorden op veel gestelde vragen (FAQ).Via deze pagina kan men ook vragen aan de maker (Jon van Dorsten) stellen, of programmafouten doorgeven.

Tevens was er tot voor kort een gebruikersforum beschikbaar, maar op het moment van schrijven is dat – om technische redenen – tijdelijk uit de website verwijderd.

Conclusie: al-met-al is ReceptenDB een heel nuttig pakket, dat berust op een weldoordacht concept, namelijk de integratie van programma en website.
De uitvoering laat hier en daar nog wat te wensen over maar de software is voortdurend in ontwikkeling zodat verbeteringen, aanpassingen en uitbreidingen in volgende versies kunnen worden verwacht.

Categorieën:Recepten, Websites
 1. pauline
  5 april 2009 om 22.51

  jij bent dus nog wel even zoet met het invullen van de database !
  hoe is het met BOV ? eet hij alweer met jullie mee ?

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.