Home > Recepten > Nasi goreng

Nasi goreng

19 april 2009

Wanneer er gekookte rijst (nasi putih) van de vorige dag over is, draait dat hier doorgaans automatisch uit op de bereiding van nasi goreng, met onderstaand recept als basis:

  • 1 pepertje (of een lik sambal)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl ketoembar
  • ½ tl djinten
  • ½ tl laos
  • 1 tl trassi
  • een scheut arachide-olie
  • een klein zakje Aziatische roerbakgroenten
  • een scheut rijstwijn (of droge sherry)
  • een handje hamblokjes (dobbelsteentjes)
  • 1 ei
  • een scheut ketjap manis

Ontdoe de peper van zaden en zaadlijsten, en zowel knoflook als ui van hun schilletjes.

Maak van de peper (of eventueel sambal), ui, knoflook, trassi, de specerijen en een scheut olie een smeuiïge boemboe. Dat gaat het snelst in een keukenmachine; traditionalisten gebruiken een vijzel.

Bak de boemboe gedurende enkele minuten in de wok, tot de geuren (en de smaken) goed vrijkomen.

Voeg dan de groenten toe en roerbak die enkele minuten op een hoge temperatuur. Vervolgens sprenkelend afblussen met een scheutje rijstwijn of droge sherry. De warmtebron kan nu worden getemperd.

Strooi een handje hamblokjes bij het mengsel en warm deze even mee. Doe daarna de rijst in de wok en laat die onder voortdurend omscheppen net zo lang gorengen tot hij de neiging krijgt om aan de pan te gaan vastkoeken. Zet de kookpit nu uit.

Kluts het ei los in een kommetje en schep dat met een scheut ketjap door de nasi tot al het ei volledig is gestold.

Variaties:  vervang de gemengde roerbakgroenten door wat er maar voorhanden is (bijvoorbeeld preiringen) en de dobbelsteentjes ham door blokjes kip, blokjes varkensfilet of garnalen; die moeten dan wèl tevoren even in een koekepan worden gebakken, en kunnen niet (zoals ham) slechts worden meegewarmd.

Categorieën:Recepten Tags: ,