Home > Gewassen, have & producten, Media, Recepten > Asperges au gratin

Asperges au gratin

21 april 2009

Onderstaand recept voor asperges (uiteraard de Nederlandse variëteit!) werd op dinsdag 21 april 2009 telefonisch door ene Ina Nijman overgeleverd in het programma Open Huis op Radio5. Ze vertelde het zó smakelijk, dat mij het water in de mond liep.

Naar haar zeggen is deze bereidingswijze ooit door wijlen Thijs Wöltgens (Limburgs politicus en erkend gourmand) geopenbaard aan een-of-ander tijdschrift, maar verdere gegevens omtrent die bron ontbreken.

Ingrediënten:

  • 1 kg asperges
  • zout
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 2 dl room
  • 1 eierdooier
  • 60 gr geraspte kaas
  • 4 hardgekookte eieren
  • 3 ons ham
  • krielaardappelen
  • peterselie of bieslook
  • (evt een snufje nootmuskaat)
  • (evt wat paneermeel)

Schil de asperges (niet te zuinigjes) vanaf juist onder het kopje, en snijd van de onderzijde circa 3 cm af. Het ‘afval’ kan morgen dienen als basis voor een fijne soep!

Kook de asperges gaar in ruim water met wat zout.

Mijn ervaring is dat het garen – afhankelijk van de dikte – het beste lukt in 5 tot 7 minuten met de deksel op de pan: daarna de stengels nog een minuut of twintig in het kookvocht laten rusten.

Laat de asperges uitlekken en vang het kookvocht op.

Smelt de boter en roer de bloem erdoor tot een gladde roux ontstaat. Schenk al roerend met kleine beetjes 2 dl aspergevocht bij het bloempapje. Laat de saus 3 minuten zachtjes doorkoken.

Sla de room door de eierdooier. Meng – van het vuur af – de uitgeroerde eierdooier en 40 gram van de geraspte kaas door de saus.

Persoonlijk vind ik een aspergegerecht niet helemaal af als er geen snufje nootmuskaat bij gaat…
Beslist géén peper gebruiken, want dat slaat de delicate smaak van asperges volledig dood!

Snijd de gekookte eieren in plakjes. Leg in een licht ingevette ovenschaal laag-om-laag asperges met ham en eiplakjes, afgewisseld met saus. De bovenste laag moet uit saus bestaan. Strooi de rest van de kaas er over.

Zèlf was ik eigenwijs genoeg om er ook nog wat paneermeel overheen te strooien.

Zet de schotel in een op 200°C voorverwarmde oven of onder een grill en laat er een goudgeel korstje op komen. Dien de ‘Asperges au gratin’ op naast gekookte krielaardappelen, bestrooid met peterselie of bieslook.

Glaasje Pinot Gris erbij (of een andere Elzasser naar keuze) en u heeft een waar koningsmaal!