Home > Alcoholica, Recepten > Oranjebitter en Julianasoep

Oranjebitter en Julianasoep

2 mei 2009

Als kind werd mij door m’n vader wijsgemaakt dat juliënnesoep naar onze toenmalige koningin was genoemd. Hij is dan ook een fervent aanhanger van de monarchie.
Ik daarentegen ben overtuigd republikein, maar niet dusdanig fanatiek dat ik koninginnedag ongemerkt laat passeren. Tradities en decorum, nietwaar?

Vandaar dat ik één keer per jaar zelfs een glaasje oranjebitter achterover sla: het fluorescerende spul dat – in tegenstelling tot wat de naam van het goedje doet vermoeden – mierzoet is.

Dit jaar had ik die meuk nèt achter de kiezen toen een kennelijk krankzinnig geworden Gelderlander zijn zwarte Suzuki door en over de menigte Apeldoornse feestgangers joeg. We kennen inmiddels de bittere afloop.

Voortzetting van de feestelijkheden was vanaf dat ogenblik niet langer op z’n plaats, en dus besloot ik mijn blog niet met een hiephoi-verhaal te vullen. Maar ja: een mens moet tòch eten…

Enfin, om mijn oranjegezinde vader te plezieren maakte ik op koninginnedag dus juliënnesoep, die ik ter nagedachtenis aan onze vorige vorstin (precies 100 jaar geleden geboren) voor de gelegenheid had omgedoopt in Julianasoep.

Ingrediënten voor een flinke pan:

  • ca 1½ lt runderbouillon (van een mergpijpje en wat soepvlees)
  • ½ winterpeen
  • kleine prei
  • 1 à 2 stengels bleekselderij
  • 2 ons verse erwtjes
  • soepballetjes van rundergehakt
  • 2 el platte peterselie
  • 1 el kervel
  • evt wat krulvermicelli of andere pasta

Trek op een laag pitje in 1½ liter licht-gezouten water van het mergpijpje en het soepvlees gedurende enkele uren een geurige runderbouillon.

Haal het vocht daarna door een passeerdoek om alle ongerechtigheden te verwijderen, en houd het vlees apart. Het overgeschoten beenmerg kan naar de vogels: vooral merels zijn er dol op.

Snijd de peen, prei en selderij in zeer fijne reepjes (juliënne) en hak het gekookte soepvlees tot kleine flintertjes.

Breng de heldere bouillon weer tegen de kook aan en voeg daaraan de fijngesneden groenten, het soepvlees, de gehaktballetjes en de erwtjes toe. Laat alle bestanddelen op een laag pitje garen.

Doe pas enkele minuten vóór het opdienen de vermicelli, de kervel en de peterselie in de soep. (Vooral de pasta niet te vroeg, anders worden die deegsliertjes ‘snotterig’!)

Breng de soep eventueel verder op smaak met wat zout, peper of Maggi maar dat kun je ook gewoon op tafel zetten zodat iedereen het naar eigen behoefte kan toevoegen.

Om het maal compleet te maken: appelpannekoeken voor mijn Wijze Oude Moeder en spekpannekoeken voor mijn Boze Oude vader.

En… ohja, lang leve de koningin: hoera, hoera, hoera!

Categorieën:Alcoholica, Recepten Tags: ,