Home > Recepten > Snijtafelmaal

Snijtafelmaal

6 mei 2009

Mijn Wijze Oude Moeder moet morgen onder het mes: nieuwe knie, dit keer de linker. Dat wordt dus 4 à 5 dagen hospitaalvoer, en daar heb ik niet zo’n hoge muts van op.

Vandaar dat ik vanavond nog maar eens extra m’n best heb gedaan op mijn in witte wijn gestoofde verse schelvisfilet met broccoli en krieltjes:

  • 2 à 3 schelvisfilets
  • 1 prei
  • 2 bosuitjes
  • 1 citroen
  • 1 middelgrote broccoli
  • krielaardappels
  • bieslook
  • viskruiden
  • witte peper
  • nootmuskaat
  • evt iets zout
  • boter
  • bloem

Hak het meeste groen van de prei (bewaren voor de soep) en snijd het resterende deel in de lengte doormidden. Houd de twee helften onder de kraan zodat eventuele ongerechtigheden er tussenuit spoelen. Snijd de prei vervolgens in grove halve ringen.

Reinig indien nodig de bosuien en snijd ook die – ditmaal mèt groen – in ringetjes. Snijd de citroen in schijfjes.

Bestrooi de schelvisfilets naar smaak met viskruiden (potje van AH) of zout & peper.

Bedek de bodem van een licht beboterde ovenschaal met de gesneden prei, leg daarop de filetjes en strooi daarover de bosuitjes. Verdeel tenslotte over het geheel de citroenschijven. Besprenkel de schotel met een half glas droge witte wijn.

Schuif de schaal in een voorverwarmde oven (200°C) en laat de visjes daar in pakweg 25 minuten garen.

Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en zet die met wat zout op in een bodempje water. Ook de krielpiepertjes kunnen nu op het vuur.

Broccoli heeft maar weinig tijd nodig dus na ca 5 minuten is ze gaar. Bewaar het afgegoten kookvocht voor de saus: het welbekende papje.

Giet de krielaardappeltjes na de benodigde kooktijd af; meestal bewaar ik ook daarvan het kookvocht, voor het geval ik tekort kom. Strooi ter garnering wat geknipte bieslook over de piepers.

Smelt wat boter (pakweg 2 pollepels) in een steelpannetje en zeef daarin – stapsgewijs en onder geregeld roeren – de bloem.

Zodra er een gladde roux ontstaat kan het bewaarde kookvocht worden toegevoegd: juist zoveel dat de saus niet meer klontert. Afmaken met wat peper en/of nootmuskaat.

Opdienen in voorverwarmde schalen met dito borden, maar dat spreekt eigenlijk voor zìch…

Vooraf serveerde ik wat Noorse garnalen in een coupe (de veel lekkerder Hollandse zijn momenteel onbetaalbaar): zonder poespas maar wèl met een likje cocktailsaus.

(Sorry Gerrit Jan, die saus kwam ook nú weer uit een flesje, omdat het me te bewerkelijk was om voor twee miniporties zèlf te gaan staan hannesen…)

Bij de maaltijd schonk ik een goed glas Chablis, al was ik er niet helemaal zeker van of dat zo kort voor de operatie nog wel mocht.

Sterkte mam!

Categorieën:Recepten Tags: , ,