Home > Recepten > Tsa sieuw (tsjia sjioe)

Tsa sieuw (tsjia sjioe)

21 mei 2009

Laten we zeggen dat dit gerecht – ook wel geschreven als cha siew – de authentiek Kantonese variant is van de Indonesische babi pangang: geroosterd varkensvlees, in dit geval met een traditionele Chinese zoetzure saus.

Ingrediënten:

  • 1 pd varkensfricandeau
  • 4 tenen knoflook uit de tang
  • snufje vijfkruidenpoeder
  • 1 tl zout
  • ½ tl djahé (gemberwortelpoeder)
  • 3 el donkere Chinese sojasaus
  • 2 el honing
  • 1 à 2 el Chinese rijstwijn of droge sherry

Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in vingerbrede repen.

Verpulver de uitgeperste knoflooktenen in een vijzel of keukenmachine tot een gladde pasta en roer daar kruidenpoeder, zout, djahé, sojasaus, honing en rijstwijn doorheen.

Schep de vleesrepen door de verkregen marinade en laat alles een uur of twee rusten (maar niet in de koeling!).

Doe dan enkele liters water in een braadslee en plaats die op de bodem van de oven. Verhit de oven tot 225°C.

Bestrijk het ovenrooster met wat olie en leg de repen vlees hierop. Plaats het rooster gedurende ca 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven; keer het vlees halverwege de bereidingstijd om en bestrijk het met de achtergebleven marinade.

Voor de saus:

  • 1 el lichte Chinese sojasaus
  • 1 el Chinese rijstwijn of droge sherry
  • 4 el tomaatsaus (of 2 el tomatenpuree)
  • 2 el milde azijn
  • 1 el poedersuiker
  • 2 dl water
  • 1 el maïzena
  • 1 ui
  • 2 el arachideolie
  • ca 5 knoflooktenen
  • 4 schijfjes verse gemberwortel
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 à 2 el gembersiroop

Vermeng sojasaus, rijstwijn, tomaatsaus, azijn en suiker en voeg daar 2 dl water aan toe. Maak de maïzena aan met wat lauw water.

Maak de ui schoon, snijd hem in acht parten en maak de ‘rokken’ los. Pel de knoflooktenen en snijd ze in de lengte doormidden. Ontdoe de Spaanse peper van zijn kroontje, snijd hem in de lengte doormidden, verwijder zaadlijsten en pitjes en hak het vruchtvlees in reepjes.

Verhit de olie in wok of wadjan. Fruit hierin onder voortdurend omscheppen de knoflook en de schijfjes gemberwortel totdat de knoflook goudbruin ziet. Verwijder dan zowel tenen als schijfjes uit de olie.

Voeg de ui, de geraspte gemberwortel, de Spaanse peper en de gembersiroop toe aan de achtergebleven olie. Laat alles onder voordurend roeren een minuutje bakken.

Voeg vervolgens het tomaatsausmengsel toe en breng alles aan de kook. Doe daar scheutsgewijs de maïzena-oplossing bij en blijf net zolang roeren tot de saus is gebonden. Laat hierna alles nog enkele minuten zachtjes pruttelen.

Snijd het vlees vlak voor het opdienen eventueel in kleine stukjes. Schep de helft van de saus op een voorverwarmde schaal en leg de stukjes vlees in het midden erop. Schenk de rest van de saus er overheen.

Serveer er drooggekookte of -gestoomde witte rijst bij.

Categorieën:Recepten Tags: , ,
  1. Ewout
    25 mei 2009 om 09.36

    Oefff. Deze had ik nog niet gezien… Als expat probeer ik in den vreemde natuurlijk mijn kinderen gewoon te laten wennen aan Chinese en Indische kookheerlijkheden. Het gaat met horten en stoten de goede kant op. Dit komt vooral door het totale gebrek aan eetcultuur in Noorwegen, maar daarover later meer. Nou RJ, nu zit ik zelfs op mijn werk al op je site te snuffelen. Lekker hoor, heb ik enorme trek gekregen en slechts vier boterhammetjes bij me.

    Hilsen fra Norge til alle!

    Ewout

    P.S. Sake is hier niet of nauwelijks te krijgen en anders wel tegen torenhoge tarieven, dus ik gebruik meestal een witte wijn.

  2. Robert Jan
    25 mei 2009 om 13.57

    Corrigeer me maar als ik het mis heb, maar sake is bij mijn beste weten Japanse rijstwijn, met een doorgaans iets hoger alcoholpercentage dan de Chinese variant: huang jiu.

    Droge sherry komt qua kleur en smaak het dichtst in de buurt van Chinese rijstwijn. Grijp bij de Noorse staatsslijterij maar gewoon naar de goedkoopste meuk die je kunt vinden. Ik betaal nog geen € 3 voor een ‘kook-sherry’ van AH’s EuroShopper, maar dat zal voor jou wellicht iets duurder uitvallen.

    Om te drinken geef ik liever iets meer uit aan een fles Tio Pepe…

  3. Ewout Schalkwijk
    26 mei 2009 om 16.59

    euhhh….ik bedoelde ook sherry…stom van me.

  4. peter
    1 september 2010 om 13.05

    bovenstaande recepten komen uit Aziatisch Koken (spaarkookboek uit jaren 90) met nog veel andere, overigens lekkere, recepten

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.