Home > Recepten, Verhalen > Eenvoud siert: braai!

Eenvoud siert: braai!

23 mei 2009

Dol ben ik erop: simpele, welluidende Nederlandse synoniemen voor gecompliceerde importwoorden. Zoals bijvoorbeeld ‘kastelein’ in plaats van het tegenwoordig meer ingeburgerde, maar foeilelijke barkeeper.

Zitten aan de bar vind ik hoe-dan-ook een stuk minder comfortabel dan hangen aan ‘toog’ of ‘tapkast’, en een strafschop neem je volgens mij ook nèt iets makkelijker dan een penalty.

Soms kunnen woorden via een omweg hun terugkeer in onze taal beleven, zoals dat bijvoorbeeld gebeurde met het Franse fauteuil (een verbastering van het Nederlandse ‘vouwstoel’; alleen had dat woord in Frankrijk zijn oorspronkelijke betekenis toen al verloren en was tot leunstoel verworden).

De afgelopen – pak ‘m beet – dertig à veertig jaar is de barbecue in zwang geraakt, niet alleen in onze achtertuinen maar helaas ook in onze taal. Vlees roosteren deden we natuurlijk al sinds mensenheugenis maar plots moest dat – “kijk mij nou” – barbecueën gaan heten.

Iets korter geleden maakte het angelsaksische lettergrapje BBQ opgang, waarna heel vleesverhandelend Nederland zijn kaantjes en koteletten ging aanprijzen als barbequeschotel’. (Kijk maar eens bij je seurklager… eh: keurslager.)

Ook sommige eetbloggers maken zich trouwens schuldig aan deze spellingsfout; als je dan tòch monsterlijk Nederlands wilt schrijven, doe het dan tenminste correct!

Zuid-Afrikanen daarentegen – althans, zij die het Afrikaans nog machtig zijn – noemen het ding waarop je varkens brandt en koeien schroeit nog steeds een ‘braai’. Mooi woord voor een simpel ding. Kortom: eenvoud siert!

Nu de temperaturen zomerse waarden naderen werd het tijd om dat apparaat weer eens uit de schuur te slepen. (Jazeker: apparaat, want aan die van ons zit een elektriciteitskabel.)

Een makkelijk receptje: tartaar met remouladesaus en groenteroerbak (ontleend aan deze bereidingswijze op de AllerHande-website, waar ook de afbeelding vandaan komt).

Benodigdheden (4 personen):

 • 4 tartaartjes van ca 1½ ons
 • 1½ pd mini-krieltjes
 • 1 pd sperziebonen
 • ½ pd champignons
 • 3 sjalotten
 • arachideolie
 • biefstuk-kruidenmengsel (steak seasoning)
 • zout
 • peper

Voor de remouladesaus:

 • 6 el mayonaise (ik gebruikte een olijfmayo)
 • 1 sjalot
 • ca 75 gr zoetzure augurken

Snipper drie van de vier sjalotten grof, en één zeer fijn. Hak ook de augurken tot flintertjes. Maak de champignons schoon (niet met water!) en snijd ze in kwarten.

We beginnen met de saus: schep de zeer fijn gesnipperde sjalot met de augurk door de mayonaise en voeg daar naar smaak zout en peper aan toe. Goed omroeren en koel wegzetten.

Blancheer de sperziebonen gedurende een minuut of vijf in lichtgezouten water en giet ze af.

Verhit een scheut arachideolie (pindaolie) in een wok of wadjan en roerbak daarin de krieltjes. Voeg er na 10 minuten de grove uisnippers en de champignonpartjes aan toe. Roerbak weer 5 minuten en doe dan de sperziebonen in de pan. Nogmaals 5 minuten omscheppen en klaar. (Eventueel afblussen met een scheutje droge Franse vermouth.)

Bestrijk de tartaartjes met wat olie of vloeibare boter en bestrooi ze met het kruidenmengsel. Leg ze vervolgens op een heetgestookte braai: 2 x 3 minuten (om-en-om) is voldoende.

Ik pleit voor de terugkeer van de ‘braai’ in onze prachtige taal. En nee: ik ben niet Trots Op Nederland maar wel Trots Op Ons Nederlands!

Ohja… het eenvoudige maaltje was heel smakelijk: zelfs mijn Boze Oude Vader leek het te waarderen. Hij schijnt (vooralsnog) zijn verzet tegen geroosterd vlees te hebben gestaakt.

 1. Ewout Schalkwijk
  24 mei 2009 om 20.18

  Het water gutst al uit mijn mond…. Hier gaat komende zaterdag de ‘Grill’ (officieel Noors woord) weer aan. Vooral die remouladesaus klinkt goed om erbij te maken. Kom je proeven?

  Groeten,
  Ewout

 2. Robert Jan
  24 mei 2009 om 21.06

  @Ewout: wat een gelukje dat je reageerde! Het dwong mij om m’n verhaaltje nog eens over te lezen, en ik ondekte een knoepert van een fout.

  Voor de remouladesaus stonden aanvankelijk 4 sjalotten genoteerd, en dat moet er natuurlijk ééntje zijn (anders is ‘ie ongetwijfeld niet te eten). ’t Is inmiddels aangepast.

  Ik weet dat jij een vervent roosteraar bent (zelfs ’s winters!) en ‘goed voorbeeld doet goed volgen’: ook ik zet het ding steeds vaker bij weer-en-wind onder de luifel, om de gang naar de inductieplaat te kunnen vermijden.

  Ik wens jou gedurende de lange Noorse zomerdagen veel ‘grill’-genoegens toe, en alvast een heel plezierige verjaardag voor je lief: Marije!

  PS: gebeurt er nog iets op jouw receptenpagina’s? Maak eens voort, anders voel ik mij genoodzaakt om je te gaan bestoken met bereidingswijzen voor Noorse gerechten…! 😀

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.