Home > Recepten > Kwee lapis (spekkoek)

Kwee lapis (spekkoek)

25 mei 2009

Vorige week is de Pasar-Tong-Tong-Malam-Fair-Besar weer begonnen. De wàt?!

Precies: uw vraag geeft de spraakverwarring al aardig weer.

Voor degenen die het nog niet wisten: de Haagse Pasar Malam Besar heeft een naamsverandering ondergaan, en heet voortaan Tong Tong Fair.

What’s in a name? A rose is a rose… by any other name it would smell as sweet!

En geuren dóet het daar: naar gerechten uit alle windstreken van de Ind(ones)ische archipel.

Jammer alleen van dat vermaledijde, van staatswege (door Kameraad Klink) opgelegde rookverbod: helaas dus geen heerlijke kretèkwolken meer in de DDR-aan-Zee!

Sommige dingen veranderen echter nooit, dus het hele rijtje beroeps-kroepoeks was weer komen opdraven: van Wieteke en Andres (die van Sandra) tot een Tielman-broertje en de onvermijdelijke Rocky Tuhuteru (die van de gratuite vragen en de makkelijke inkoppertjes).

Radio5 besteedde er gistermiddag uigebreid aandacht aan; de uitgekauwde selamat datangs, selamat makans en selamat siangs waren weer niet van de lucht. Kortom: een hoop tempo doeloe-gedoe.

Laat ik mijn open Indische deurtje vandaag dan ook maar intrappen: een recept voor spekkoek (op hedendaagse Indonesische spijskaarten ook nog wel eens aangetroffen als spekuk) die eigenlijk kwee lapis heet.

Benodigdheden:

 • 1 vanillestokje
 • 4½ ons gezouten boter (Zeeuwse of Bretonse)
 • ½ pd witte basterdsuiker
 • 6 eieren
 • 1 ons bloem
 • 25 gr maïzena
 • 2 el kaneel
 • 2 tl nootmuskaat
 • 2 tl fijngewreven anijszaad
 • 2 tl kruidnagelpoeder
 • 2 tl kardemom
 • 3 el dikke kokosmelk

Het ingrediëntenlijstje mag dan niet zo indrukwekkend zijn, de bereidingswijze is bepaald niet ongecompliceerd. Gaat u even zitten (duduk): het wordt een lang verhaal.

Leg om te beginnen het vanillestokje een half uur in ruim koud water. Snijd het daarna overlangs doormidden, neem met behulp van een theelepeltje het merg weg uit beide helften en houd dit apart.

Roer de boter in een kom tot een zachte massa. Voeg tijdens het roeren het vanillemerg en – beetje voor beetje – de helft van de suiker toe. Roer en klop dit totdat het een fraai glanzende massa is geworden.

Scheid de eieren. Sla de dooiers schuimig op en voeg er tijdens het kloppen de rest van de suiker aan toe. Blijf kloppen tot een mooie schuimige massa is ontstaan.

Klop in een andere kom de eiwitten stijf op. Spatel het eierdooiermengsel zo luchtig mogelijk door het botermengsel.

Zeef de bloem, de maïzena en een mespuntje zout er boven en roer ze door de massa. Spatel daarna zo luchtig mogelijk de stijfgeklopte eiwitten erdoor.

Schep de helft van het nu verkregen beslag in een schone kom en voeg alle genoemde kruiden en specerijen er aan toe. Spatel alles luchtigjes door elkaar.

U hebt nu twee verschillend gekleurde soorten beslag gekregen: lichtgekleurd beslag zònder kruiden en specerijen, en een vrij egaal bruingekleurd beslag mèt kruiden en specerijen. Voeg aan beide beslagjes 1½ el kokosmelk toe.

Schep op de bodem van een ingevette springvorm (Ø 22 à 24 cm) een dunne laag van het bruine beslag (ca 6 eetlepels).

Plaats de vorm onder een reeds hete grill of in een voorverwarmde oven (175°C). Neem de vorm na 3 minuten onder de grill vandaan. Het beslag dient dan juist gaar te zijn.

Schep vervolgens een laagje lichtgekleurd beslag erop en plaats de vorm weer onder de grill. Schakel indien mogelijk de onderwarmte uit.

Verwerk op deze wijze – laag voor laag – al het beslag. Wanneer het bovenste beslaglaagje (bij voorkeur het bruine) gaar is, kunt u de hittebron uitschakelen en de taart nog enkele minuten laten staan, voordat u hem uit de oven haalt.

Verwijder de vorm pas wanneer de koek geheel is afgekoeld.

Categorieën:Recepten Tags: , , ,
 1. Kristel
  30 april 2010 om 12.57

  Hallo,
  ik heb een vraagje. Ik ben nu voor het eerst spekkoek aan het maken en heb het beslag nu zo goed als klaar. Alleen het is heel licht wat klonterig en een beetje dik.. weet iemand wat ik hier aan kan doen? Of hoort het zo? Nu maar hopen dat er iemand dit nu vrij snel leest, want ik weet niet of het goed is het beslag wat langer te laten staan.
  Groetjes, Kristel

 2. Robert Jan
  30 april 2010 om 14.17

  Hèh, wat jammer dat ik je vraag pas anderhalf uur later las: één van de twee beslagjes hóórt licht van kleur te zijn (zoals ook in het recept vermeld).

  De klonten zou ik eruit kloppen of – als dat niet lukt – dat beslag door een zeef spatelen.

  Succes, en laat even weten of je in je poging bent geslaagd.

 3. Henk
  6 juni 2011 om 12.29

  Kue lapis of kwee lapis is niet hetzelfde als spekkoek. Kwee Lapis wordt van santen en rijstmeel gemaakt en wordt gestoomd. Het is tweekleurige, gelaagde taart die zoet en kleverig is.

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.