Home > Recepten, Recepten-estafette > Lapskaus uit Noorwegen

Lapskaus uit Noorwegen

27 mei 2009

In het kader van de B&B recepten-estafette hier het eerste ingezonden gerecht.

Het bleek voor Ewout Schalkwijk nog niet zo eenvoudig te zijn om een geschikt recept te vinden:

“De Noren hebben nou niet echt een sterke keuken. Veel zaken worden compleet kapot gekookt en door gebrek aan koloniën is de keuken heel erg basic gebleven.”

Het was mij ook al opgevallen. In een internationaal kookboek dat ik opensloeg bij het hoofdstuk ‘Noorwegen’ vond ik slechts één recept (voor vissoep) met daarbij de volgende kwalificatie van de Scandinavische volkeren:

“De Noren eten om te leven, de Zweden eten om te drinken en de Denen leven om te eten.”

Uiteindelijk is Ewouts keuze gevallen op Lapskaus. Over dit maaltje – dat kennelijk het midden houdt tussen dikke soep en stamppot – schreef hij:

“…een redelijk goede afspiegeling van de Noorse eetcultuur”, “nogal populair” en “simpel maar lekker”.

Ingrediënten:

  • 600 gr rundvlees
  • 2 el boter
  • 6 aardappelen
  • 3 wortelen
  • 1 dikke plak knolraap
  • 1 tak peterselie
  • 4 dl runderbouillon
  • 1 tl zout
  • ½ tl grof gemalen peper

Snijd het vlees in blokjes en braad het in de boter lekker bruin.

Je hoeft het vlees voor de Lapskaus niet persé te laten bruinen: overgebleven vlees van een vorige maaltijd kan ook goed worden gebuikt.

Houd het vlees in de pan en giet de bouillon erbij, voeg de groente en aardappels – die ook in blokjes zijn gesneden – erbij en laat alles op matige warmte staan tot het goed gaar is.

Roer zo min mogelijk zodat de Lapskaus niet tot pap verwordt, maar pas op dat het niet aanbrandt. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Serveer met grof brood in stukken en vossebessen.

Testgegeten door Ewout zèlf! Hij heeft trouwens ook een eigen receptenpagina op zijn website.

  1. Anna
    27 mei 2009 om 16.42

    Een reis om de wereld in 80 recepten. Nog 79 te gaan! Hoop dat het lukt, ik lees en smul met plezier.

  2. Robert Jan
    27 mei 2009 om 17.50

    @Anna: naar het schijnt gaat het stokje één dezer dagen van Noorwegen naar Canada. Ook zo’n land waar ik – culinair gesproken – helemaal niets van weet. Ik ben waarschijnlijk net zo benieuwd als jij.

    Ik kan niet beloven dat ik alle recepten ook meteen ga bereiden (die Lapskaus bewaar ik bijvoorbeeld tot het gure najaar) maar hopelijk leidt het tot veel nieuwe inpiratie.

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.