Home > Recepten > Hollandsche Nieuwe

Hollandsche Nieuwe

28 mei 2009

Vlaggetjesdag is weer aanstaande! Voor hen die niet weten wat dat is: op die dag (dit jaar op zaterdag 13 juni) viert Scheveningen de aankomst van de Hollandse Nieuwe. Het eerste vaatje wordt enkele dagen eerder verhandeld.

Elk jaar weer verheug ik me op het arriveren van de Nieuwe Haring, zoals een klein kind zich verheugt op de komst van Sint Nicolaas. Hoe zou ‘ie dit jaar uit de netten in de vaatjes zijn gegleden? Volvet of ietwat tranerig?

En elk jaar ook kom ik weer landgenoten tegen die beweren geen haring te lusten! Sinds ik niet meer in onze mooie hoofdstad woon maar op de Veluwe, is me opgevallen dat het aantal liefhebbers hier beduidend lager is, getuige het geringe aantal haringkramen in deze contreien.

Opvallend genoeg zijn de meeste oosterburen wèl verzot op de in Holland aan wal gebrachte haringen. Sommigen van hen laten het zoute visje – bij de staart gevat, zoals het eigenlijk hoort – in hun keelgat verdwijnen. Andere Duitsers geven de voorkeur aan de ingelegde zure variant: rolmops.

Zèlf ben ik een uitgesproken liefhebber van zoute haring op grof donker roggebrood, met een glaasje ijskoude stokoude jenever of korenwijn ernaast, en een Amsterdams uitje (van Kesbeke) erbij: goddelijk!

Mijn al vaker ter sprake gekomen Duitse grootmoeder maakte van haring geregeld een salade: Roter Heringsalat. Hier het recept, voor al degenen die eigenlijk geen haring believen… u zult zien dat u het uiteindelijk tòch nog lekker gaat vinden!

 • 4 gefileerde zoute haringen (Hollandse Nieuwe)
 • 1 ui of 15 à 20 zilveruitjes
 • 4 grote (zoet)zure augurken
 • 2 gekookte rode bieten
 • 1 stevige, zurige appel
 • ½ tl poedersuiker
 • 1 el milde azijn
 • ½ tl zout
 • peper uit de molen
 • één-achtste zure room
 • 2 hardgekookte eieren
 • enkele blaadjes sla

Snipper ui (of zilveruitjes) en augurken. Stroop de bieten en snijd ze in kleine blokjes. Schil de appel en verwerk ook die tot kleine blokjes.

Dep de haringen met keukenpapier en snijd ze vervolgens in uiterst smalle reepjes. Schep in een kom bieten, appel, ui en augurken zo luchtig mogelijk door elkaar.

Roer suiker en azijn door elkaar. Voeg er daana het zout en de peper (naar smaak) aan toe. Blijf zolang roeren tot het zout is opgelost.

Schenk dit mengsel over de salade in de kom. Hussel alles nogmaals zo losjes mogelijk om en laat de salade een half uurtje afgedekt in de koeling staan.

Doe vlak voor het opdienen ¾ van de haringreepjes en de zure room door de salade.

Schep de salade op een met slabladeren belegde schaal en strooi er de achtergehouden reepjes haring over. Snijd de eieren in plakjes en leg die rond de salade.

Om de salade iets meer volume te geven kunnen er eventueel ook nog wat blokjes gekookte aardappel (Nicola) doorheen worden gemengd.

Ohja… en voor wie zich afvraagt wat die malle letters bovenaan dit bericht te beduiden hebben: dat is een Oudhollandsch woordraadsel. In deze aanwijzing is de clou al bijna weggegeven…

Voor de oplossing (hieronder) dient u uw beeldscherm ondersteboven te houden, maar u kunt natuurlijk ook zèlf op uw hoofd gaan staan.

Categorieën:Recepten Tags: , , ,
 1. Anna
  28 mei 2009 om 18.51

  RJ wat maak je me nou!!
  Geniet ik zo van je prachtig taalgebruik staat er ziveruitjes!

  Je hoeft dit niet te plaatsen, maar wel graag het elletje toevoegen ja

 2. Robert Jan
  28 mei 2009 om 19.13

  @Anna: tòch geplaatst… lekker pùh! 😉

  Ik noem het een tiebvaudt, hahaha!

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.