Home > Recepten > Italiaanse toestanden

Italiaanse toestanden

1 juni 2009

Pinkster 2: ik grap dan altijd dat de eerstvolgende feestdag Kerstmis is… Gelukkig zijn we nog niet zo ver en voorlopig schiet het kwik hier bijna uit z’n buisje: dit schitterende weer noopt aldus tot een ontbijt of brunch buiten.

Nu eens geen kleffe puntjes-met-Goudse of droge beschuitjes-met-suiker en een kopje slappe thee… nee, ik gooi het vandaag over een Italiaanse boeg:

  1. Asti Spumante (Prosecco)
  2. Melone con Prosciutto crudo (di Parma)
  3. Brindisi Caprese
  4. Insalata di pasta fredda con Pollo e Fragole
  5. Pecorino & Spianata Romana
  6. Capuccino of espresso
    (ristretto als u nog moet ontwaken…! )

Toegegeven, het is een allegaartje van streekelementen en het vormt ongetwijfeld geen afgewogen Italiaanse prima colazione: het brengt me echter wèl in een uitbundige zomerstemming!

  1. De gekoelde schuimwijn behoeft uiteraard alleen maar in flûtes te worden geschonken.
  1. Snijd de meloen in partjes en omwikkel ze met de lapjes dun gesneden parmaham.
  1. Voor de brindisi:
  • 2 knoflooktenen
  • 1½ ons verse basilicumblaadjes
  • 1 ons pijnboompitten
  • 125 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 ons grofgeraspte Parmigiano-Reggiano
  • enkele sneetjes witbrood (Casino)
  • tomaatplakjes
  • mozzarellaplakjes of -snippers

Hak basilicum, knoflook en pijnboompitten grof in de keukenmachine en voeg beetje voor beetje de olijfolie toe (puristen gebruiken een vijzel). Strooi de Parmezaanse kaas erbij en laat het mes nog even draaien of de stamper nog even stoten. Voeg naar smaak eventueel wat zout en peper toe.

Besmeer de sneetjes witbrood met de pesto en bedek ze vervolgens met tomaat en mozzarella. Leg ze op een rooster en schuif dat in een voorverwarmde oven (200°C). De brindisi zijn klaar zodra de mozzarella begint te ‘lopen’.

  1. Voor de koude pastasalade:
  • 2 ons pasta
  • 1½ ons gerookte kip
  • 1 rode paprika
  • ½ pd zoete aardbeien
  • gemengde veldsla

Kook de pasta bij voorkeur iets korter dan op de verpakking staat vermeld en laat die afkoelen. Snijd alle overige bestanddelen in blokjes of partjes en hussel alles losjes dooreen. Schep tenslotte de koude pasta door de salade.

Voor de slasaus:

  • 1 scheut olijfolie
  • gedroogde slakruiden
  • 2 volle el Griekse yoghurt of milde Franse kwark
  • 1 volle el mayonaise
  • 1 tl mierikswortel
  • 1 knoflookteen uit de knijper
  • 2 tl mosterd
  • flinke lik honing

Giet in een kom een bodempje olijfolie en strooi daarin wat gedroogde slakruiden. Laat de kruiden enkele minuten weken. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en klop ze met een vork goed dooreen. Eventueel naar smaak peper en/of zout toevoegen.

  1. Snijd de pecorino in blokjes en de spianata in schijfjes en serveer op een plankje.
  1. Bereid de koffie volgens de regelen der Italiaanse kunst…
Categorieën:Recepten Tags: ,