Home > Eetgewoonten, Media > Typisch Australisch?

Typisch Australisch?

3 juni 2009

In verscheidene kranten en bladen (Spits, NRC, Telegraaf en Elsevier) werd vandaag melding gemaakt van het feit dat Australische militairen – die samen met ‘onze’ jongens (m/v) in Tarin Kowt zijn gelegerd – niet langer gediend zijn van de Hollandse pot.

Dit gegeven leidde tot vragen in het Australische parlement, en de verantwoordelijke bewindsman heeft nu toegezegd met spoed een eigen keukenbrigade naar Afghanistan te laten overvliegen, om daar typisch Australische gerechten te gaan bereiden.

Bij die Australische weerzin kan ik me van alles voorstellen: de meeste Nederlandse kostjes vind ook ìk niet te eten. Op mijn lijstje van walgvoer staan bruine bonen met stip op nummer één. Van stamppot moet ik al evenmin veel hebben en soep vind ik zelfs helemáál geen eten, om nog maar te zwijgen over slobberige toespijzen.

De berichten in de media sterken mij in m’n diepgewortelde overtuiging dat ons land geen behoorlijke eetcultuur kent, en dat ‘de Nederlander’ niet kan koken. In dat opzicht is er dus nog wel een ‘evangelie’ te verspreiden…

De vraag die mij ondertussen bezighoudt: wàt is (afgezien van grote – op de barbie geroosterde – hompen vlees) nu ‘typisch Australisch’ eten? En meteen daar achteraan: waarom krijgen al die jongens en meisjes niet gewoon de lokaal gangbare maaltjes voorgeschoteld?

When in Rome, do as the Romans do…

Naar wat ik er van weet is Afghaans voedsel behoorlijk wat smakelijker (want kruidiger) dan de zouteloze prutjes die er kennelijk vanuit onze veldkeukens worden opgediend.

Om zich in te dekken heeft de Nederlandse legerleiding trouwens de schuld op het bordje van de cateraar geschoven. En dat is… een Duitser:
Supreme Foodservice GmbH uit Frankfurt-am-Main!


Lees ook: Vervolg ‘Typisch Australisch?’

Categorieën:Eetgewoonten, Media Tags:
 1. A. ten Have
  3 juni 2009 om 19.40

  En hoe gaat het dan als de bevoorrading niet loopt of als er bij een meerdaagse patrouille geen aanvoer is?

  Wij werden weggestuurd met witte rijst en stokvis (gedroogd).

  Tegenwoordig zijn ze verwend.

 2. Robert Jan
  3 juni 2009 om 20.04

  @Ten Have: het ging hier om het bikkesement in het legerkamp.

  De veldrantsoenen op bivak waren altijd al niet te vreten: ik herinner me vooral de melige witte bonen in een saus die nog nèt iets met tomaat van doen had.

  Gelukkig maakten de saffies (A & E) en de bittere chocolade veel goed, hahaha!

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.