Home > Recepten > Bigos of Bigosch

Bigos of Bigosch

5 juni 2009

De afgelopen dagen is op dit blog de zoekterm ‘stoofpotje’ plots naar plek één in de statistieken-top-10 gestegen. Waar dat aan ligt? ’t Zal wel iets met het weer te maken hebben.

Ik had de winterkost eigenlijk al naar het najaar van 2009 verbannen maar ik wil m’n lezers niet teleurstellen: u vraagt, ik tik (en kook).

Vandaag een van oorsprong Poolse zuurkoolschotel, die men daar Bigos noemt, maar het is ook bekend als een Litouws en Oekraïens gerecht. De hier beschreven Duitse variant heet Bigosch.

Het verschil zit ‘m – voor zover ik kan nagaan – hoofdzakelijk in het gebruikte vlees: de Polen bereiden het veelal met wild (hert of ree) terwijl de Duitsers doorgaans mager varkensvlees benutten.

Eerst maar eens de Teutoonse versie:

  • ca 3 ons magere varkensfilet
  • 75 gr mager rookspek
  • 1 ons knoflookworst *
  • 1 pd zuurkool
  • 2 tl bloem
  • 1 dl water, pils of lichtzoete witte wijn
  • 1 appel
  • 1 pd aardappelen
  • zout en peper
* Ik zag vader’s boze knoflookbui alweer hangen, dus koos ik veiligheidshalve voor een Duitse edel-cervelaatworst…

Snijd het spek in dobbelsteentjes. Dep het vlees droog en snijd het in flinke blokjes (ca 2 x 2 cm). Snijd de worst in plakjes en verwijder de eventueel aanwezige velletjes.

Laat de zuurkool goed uitlekken. Schil de appel, ontdoe die van z’n klokhuis en snipper of rasp ‘m daarna grof. Schil de aardappelen en snijd ze in dikke plakken.

Verhit een braadpan en bak het rookspek er – onder contstant omscheppen – in uit, tot het begint te kleuren. Voeg dan de vleesblokjes toe. Schep alles goed om en leg daarna het deksel op de pan.

Temper de warmtebron en laat vlees en spekblokjes in de gesloten pan gedurende 10 minuten zachtjes smoren. Schep daarna het geheel nogmaals goed om.

Zeef de bloem door een theezeefje boven de pan en voeg onder voortdurend roeren het water toe.

De bigosch krijgt een bijzondere smaak als u het water vervangt door pilsbier of een lichtzoete (Duitse) witte wijn. Ik koos voor het laatste.

Breng het geheel weer aan de kook, doe de zuurkool, appelsnippers, worst- en aardappelplakjes in de pan en meng alles goed dooreen. Leg het deksel op de pan en plaats die in een voorverwarmde oven op 175°C.

Stoof het gerecht in ca 1 uur in de oven gaar. Strooi er dan wat zout en peper over en schep vlak voor het opdienen de inhoud van de pan nog eenmaal om.

Geef bij dit gerecht (Duits) brood en èchte boerenboter.

Categorieën:Recepten Tags: , ,