Home > Eetgewoonten, Media > Vervolg ‘Typisch Australisch?’

Vervolg ‘Typisch Australisch?’

6 juni 2009

Als ik het niet had gedacht…!

Vandaag in dagblad Trouw:

“Hollandse kost maakt plaats voor steaks van de barbecue”

Enkele citaten:

«(sergeant) Bernie vindt het ‘niet zo slecht’, al zou hij graag meer fruitsalades en grotere stukken vlees op het doordeweekse menu zien.»

«Het Australische ministerie van defensie heeft vanwege de klachten besloten om tien eigen koks naar Uruzgan te sturen, die in elk geval de wekelijkse barbecue verzorgen met authentiek Australisch varkens-, rund- en lamsvlees.»

«Het eetfestijn met veel en vooral grote steaks is het directe gevolg van klachten over het ‘smakeloze’ eten dat Australische militairen in de eetzaal van Kamp Holland krijgen voorgeschoteld.»

Bron: Trouw, © 2009
Het artikel is niet digitaal beschikbaar


Overigens ben ik nog even op zoek gegaan naar ‘typisch Australisch’.

Echt inheemse recepten zijn in dit werelddeel nauwelijks te vinden. De kookkunst wordt er nog beheerst door de tradities in de landen vanwaar de huidige bewoners afkomstig zijn. Het spreekt bijna vanzelf dat de Britse keuken er favoriet is.

Wel is de invloed van de polynesische keuken in Australië merkbaar en dat uit zich vooral in het verwerken van tropische vruchten. Ook de invloed van de Italianen – de tweede belangrijke immigrantengroep – is steeds nadrukkelijker aanwezig.

Ik stuitte op de volgende gerechten:

Australian salad: Australische salade
De Australiërs beschikken over vele verschillende soorten vruchten, die men graag met ijsbergsla of gesnipperde witte kool vermengt en al dan niet met wat blokjes gekookt vlees of ham als een voorgerecht opdient.

Kangaroo-tail soup: kangoeroestaartsoep
De soep van kangoeroestaart wordt eigenlijk precies zo bereid als met een ossestaart. De soep kenmerkt zich door een opvallende wildsmaak. In veel Australische gezinnen kookt men ook enkele eetlepels gort in de soep mee.

Australian meat pie: gehakttaart
Een met voornamelijk gehakt en ketchup gevuld deegbakje ter grootte van een hand, dat doorgaans als snack wordt gegeten.

Lamb stew with plums: stoofschotel van lamsvlees met pruimenjam…
uien, wortelen, aardappelen, bleekselderij en appelen.

Carpet bag steak: tournedos met oesters
De Franse keukenmeester Paul Bocuse verraste zijn gasten jaren geleden door de Carpet bag steak op zijn restaurant-kaart te zetten. Heel lang heeft deze Australische specialiteit niet op het menu gestaan, want de gasten van Bocuse toonden weinig animo voor dit gerecht…

Apricot cream: abrikozencrème
In Australië schept men graag verse vruchten door de abrikozencrème. Veruit favoriet zijn druiven, die van te voren ontveld en ontpit dienen te worden. Soms voegt men ook wel enkele eetlepels apricot-brandy aan de puree van gedroogde abrikozen toe.

Poe: nagerecht uit de oven met tropische vruchten…
zoals papaja, banaan, mango en ananas, overgoten met vruchtenpuree en slagroom of kokosmelk

Tot slot: Australië wordt omspoeld door visrijke zeeën. Doorgaans wordt de vis heel eenvoudig bereid. Pocheren of roosteren zijn de meest gebruikte bereidingswijzen. Kreeften en andere schaaldieren eet men gekookt of geroosterd, terwijl schelpdieren er steeds vaker rauw worden verorberd.

Categorieën:Eetgewoonten, Media Tags: