Home > Verhalen > Veluws inburgeren

Veluws inburgeren

8 juni 2009

Zelfs in mijn stoutste dromen had ik niet gedacht ooit te hoeven inburgeren, of het moest zijn in een ver vreemd oord maar zéker niet in eigen land.

Het schijnt evenwel tòch noodzakelijk, hoewel ik de Nederlandse taal heel behoorlijk beheers: ik spreek het al sinds ik leerde praten en heb het zelfs nog een paar jaar gestudeerd…

Onderstaande conversatie had ik vanmiddag met een bediende van een jaar of achttien, bij de kassa van een lokale supermarkt…

Ik: „Zullen we met het plastic beginnen?”
Caissière: „Zeggoe?”
Ik: „Kunt u de pinautomaat even activeren?”
Caissière weer: „Zeggoe?”
Ik: „…en de zegeltjes mogen er ook bij.”
Caissière opnieuw: „Zeggoe?”
Ik (licht geërgerd): „Heeft u een bepaalde substantie in uw oren, of bent u vanmorgen vergeten uw gehoorapparaat in te doen?”
Caissière: „’k Versta oe gewoon nie!”
Ik (nu ècht geïrriteerd): „Ik versta OE ook niet, want ik spréék geen boerenfluitjes!”
Caissière: „Bonnetje met?”
Ik: „Zeggoe?” (u merkt: uw blogger is een vlotte leerling…)
Caissière nogmaals: „Bonnetje met?”
Ik (bozig wegbenend): „Nee, patatje mèt… bonnetje zonder!”

Alsof ik in een aflevering van Man Bijt Hond verzeild was geraakt, met een provinciale versie van die Dooie uit de Superbuur! Het valt om de drommel nog niet mee, voor een Hollander op de Veluwe…

Enfin, vanavond (vanwege het aanhoudend grauwe weer) andijviestamp met spekjes, champignons en Leidsche kaas plus een gehaktballetje. Daar zal ik u verder niet mee vervelen.

Categorieën:Verhalen
 1. Anzj
  13 juni 2009 om 23.29

  Leidse kaas zeker, om de Veluwse gezapigheid voor een moment te ontvluchten?! Je kan trouwens in het boerenachterland wèl fijn culishoppen (bij de boer!)

 2. Robert Jan
  14 juni 2009 om 10.50

  …hetgeen ik dan ook geregeld doe.

 3. Sophia
  16 juni 2009 om 06.20

  Erg leuk verhaal. Daar kunnen wij als (halve) Nederlanders al niet mee omgaan, laat staan mensen die uit een ver land komen! 🙂

 4. Merel
  19 juni 2009 om 00.49

  Nu woon ik niet op de Veluwe, maar begrijp bij God niet waar je zo geïrriteerd over bent. Streektaal is ook taal, hoewel ik begrijp dat niet iedereen het verstaat. Echter ik heb de indruk dat je zelf in die omgeving woont, en dan begrijp je toch wel wat men bedoelt met zeggoe? Voor de duidelijkheid het betekent ‘wat zegt u’. Zelfs ik als stedeling snap dat. Vind het ook grappig klinken en dat ‘bonnetje met’ is helemaal om je te bescheuren. Overigens dacht ik toen ik begon te lezen over plastic dat je een plastic zakje bedoelde. Dus….

  Normale vraag is of je even kunt pinnen. Dat popiejopie plastic is helemaal fout.
  Wel een mooie blog overigens. Hou wel van een goeie hap. houdoe! (= goeiedag)

 5. Robert Jan
  19 juni 2009 om 11.21

  @Merel: blijkens je reactie heb je mijn punt gemist. De irritatie is geenszins dat ik de ‘buitenlui’ niet versta (dat doe ik namelijk wel) maar dat men mijn randstedelijk en accentloze ABN hier kennelijk niet verstaat. (En nee: ik lispel niet, en mummel ook niet binnensmonds…)

  Popiejopie of niet: ‘plastic’ vind ik een normaal woord voor creditkaartvormige pasjes, zéker als je daar een caissière mee in het gezicht wuift, terwijl zij begint met afrekenen.

  Overigens bedankt voor ’t compliment… en de mazzel!

  Robert Jan (Leids Amsterdammer op de Veluwe)

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.