Home > Gewassen, have & producten > Verse makrelen

Verse makrelen

11 juni 2009

Uw B&B-blogger is bezig met groot onderhoud ‘onder de motorkap’ van deze website. Hoewel dat een bende werk is zult u daar als lezer betrekkelijk weinig van merken, behalve dan dat het gedurende enkele dagen minder stukjes oplevert.

Om tòch wat leesvoer op te dissen vandaag enkele alinea’s over een half dozijn makrelen, gistermorgen nog voor de kust van Schiermonnikoog rondspartelend, maar door Vriend Chris en zijn zoon Wouter vakkundig aan de zee ontfutseld.

Gistermiddag belde Chris met de mededeling dat hij zestig stuks over had, en de vraag hoeveel ik er wilde hebben. Hij vermelde niet in welke staat ik zijn gulle gave zou ontvangen.

Zèlf hoopte ik op ongefileerde exemplaren, zodat Chris me mooi kon demonstreren hoe je een makreel voor consumptie geschikt maakt. Jammer genoeg had hij dat klusje al geklaard: de vangst werd schoon afgeleverd, zonder kop en zonder ingewandsel. Hier het resultaat.

Omdat makrelen nogal snel bederven heb ik ze meteen in de diepvries opgeborgen. Vandaag ga ik er op uit om eikensnippers en houtmot te bemachtigen, zodat de visjes komend weekeinde – na ontdooien, wassen en drogen – in ongeveer anderhalf uur kunnen worden gerookt bij een temperatuur van ongeveer 60°C, tot ze mooi goudkleurig zijn.

Hartelijk dank, Chris en Wouter! Ik maak het binnenkort wel goed met een fijne fles van het één of ander.


Naschrift:
Klik HIER voor meer bereidingswijzen van makreel.

Categorieën:Gewassen, have & producten Tags:
 1. Frank Oudmaijer
  30 juli 2009 om 11.29

  Die koppen horen er echt aan te blijven

 2. Robert Jan
  3 augustus 2009 om 14.19

  @Frank: kun je me ook uitleggen waarom? Ik leer graag iets bij.

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.