Home > Gezondheid, Recepten > Salade sauvage

Salade sauvage

18 juni 2009

Ondanks het feit dat het nog niet ècht wil zomeren, vandaag toch maar weer eens een frisse salade (zonder sla).

Op mijn aankondiging dat het heel gezond zou uitpakken, repliceerde Boze Oude Vader met zijn gebruikelijke stoplap dat bruine bonen óók heel gezond zijn… Maar genoeg daarover.

Ik gebruikte wat er voorhanden was:

  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ons rookspek in blokjes
  • 1 sjalot
  • 2 flinke tomaten
  • ½ komkommer
  • ½ bosje radijs
  • 2 ons fèta
  • een overgeschoten restje doperwten met maïskorrels

Bak de spekblokjes krokant in een koekepan; extra vet is niet nodig, de blokjes scheiden zelf genoeg vet af.

Voeg daar na enkele minuten de fijngesnipperde bleekselderij aan toe en laat alles nog enkele minuten op een sterk getemperde warmtebron doorbakken.

Snipper de sjalot zeer fijn. Snijd de tomaten in partjes en halveer die. Snijd de komkommer in plakjes en maak daar kwarten van. Was de radijs grondig en snijd er zeer dunne plakjes van. Snijd de fèta in kleine blokjes.

Hussel alle bestanddelen – met inbegrip van het spek-selderijmengsel – losjes dooreen en plaats de salade enige tijd in de koelkast.

Bereid een dressing (voorheen gewoon slasaus genoemd, maar geen mens die dat woord nog begrijpt) van:

  • 1 scheutje olijfolie
  • gedroogde slakruiden
  • 1 volle el mayonaise
  • 1 volle el Griekse yoghurt
  • 2 tl Zaanse mosterd
  • 2 tl honing
  • 1 teen knoflook uit de pers
  • 1 tl mierikswortelpuree
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 gesnipperd augurkje of enkele fijngehakte kappertjes

Laat de gedroogde slakruiden even weken in het scheutje olijfolie, voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en meng alles grondig door elkaar.

Gelukkig was het buiten nog droog (binnen ook, trouwens…) dus de aangeschafte kippevleugeltjes en een hamburger konden zonder veel omhaal op de korf: beetje invetten, wat kruiderij erover en roosteren maar (ca 8 min).

De hamburger was voor BOV, want hij weigert onder alle omstandigheden met zijn handen te eten. Kipkluifjes zijn aldus niet aan hem besteed.

Voor de koolhydraatjes had ik twee soorten pastasalade uit de supermarkt gehaald.

Kortom: veel gesneden en weinig gekookt, maar wel simpel, voedzaam en lekker!

Categorieën:Gezondheid, Recepten Tags: , ,