Home > Gewassen, have & producten, Recepten > Vaderlandse tuinbonen

Vaderlandse tuinbonen

19 juni 2009

Drie weken geleden kwamen ze nog uit het verre Spanje maar vandaag had ik ze dan eindelijk te pakken: Nederlandse tuinbonen! Van twee kilo bleef na het openen van de peulen nog precies één pond inhoud over.

Hollands bonenkruid lag ook weer vers bij de groeteman, dus dat kwam mooi uit.

Ik heb de bonen niet gedubbelgedopt (dubbelgedopt?). Dat is bij zó jonge exemplaren helemaal niet nodig.

Later in het seizoen (als de peulen niet meer dof-pluizig maar glanzend-glad zijn) doet zich die noodzaak wèl voor, anders smaken ze door hun taaie vliesjes te bitter.

Kooktijd: ca 8-10 min, samen met 2 à 3 takjes van het kruid. Verwijder na het afgieten de takjes en leg wat klontjes boter op de bonen. Maal er tenslotte wat peper uit de molen overheen.

Erbij natuurlijk kleine nieuwe aardappeltjes en een mals stukje vlees: ik koos voor kalfsoesters.

Oh ja: mijn Boze Oude Vader wil graag overal een eitje bij (en ik ben de rotste niet) dus dat heb ik ook nog geserveerd.