Home > Gewassen, have & producten, Recepten, Verhalen > Gevulde varkenshaas

Gevulde varkenshaas

22 juni 2009

Na het debacle van gisteren wilde ik vandaag een zekere koers varen: aardappelen, vlees en groente. De versman had mooie nieuwe Friese piepers en ook prachtig ogende jonge peultjes.

Voor de bereiding van het vlees heb ik een duik genomen in de stapel recepten uit mijn keukenla: gevulde varkenshaas met abrikozenjam (Bonne Maman ‘minder suiker, meer fruit’), achterham en lenteuitjes.

Bijna was het op ‘duif’ uitgedraaid, want vanmorgen vloog hier pardoes een volgevreten exemplaar door de tuindeur de huiskamer binnen. Na verscheidene pogingen van het domme mormel om zich tegen de ruiten te pletter te vliegen (daarbij enkele bloempotten vernietigend) heb ik de Duivenmelker Van Verderop er maar bij gehaald om het diertje te vangen.

Vreest niet, vogelvrienden: hij of zij fladdert weer frank en vrij door het bos! Ik ben alleen nog anderhalf uur in de weer geweest om de aangerichte ravage op te ruimen en de hele zitkamer van duivenpoep te ontdoen…

Enfin, terug nu naar de varkenshaas:


Snijd de varkenshaas in de lengte tot op 1 centimeter in en klap het open.


Vermeng de jam met de sojasaus en bestrijk de binnenkant van het varkenshaasje ermee.


Klap het varkenshaasje weer dicht en steek het vast met cocktailprikkers.

Eén opmerking over de aangegeven braadtijd: ik volsta meestal met eventjes om-en-om aanschroeien, waarna ik het haasje op getemperd vuur 2× drie minuten verder laat bruinen.

Dan haal ik hem uit de pan, wikkel ‘m in aluminiumfolie en leg hem in een op 85°C voorverwarmde oven om daar al rustend nog wat door te garen.

De maaltijd zou worden besloten met verse Sonata aardbeien. Voor de liefhebbers had ik wat geklopte slagroom en poedersuiker maar ècht nodig is dat niet. De vruchtjes zijn van zichzelf al mierzoet.

Het hele diner ging uiteindelijk echter niet door omdat mijn Boze Oude Vader de kont weer eens tegen de krib gooide en om half acht aankondigde naar bed te gaan. Toen heb ik alle voorbereide bestanddelen zonder omhaal in de koeling geschoven en voor mijn Wijze Oude Moeder wat kliekjes opgewarmd.


Eén dag later is het tòch nog goedgekomen…


Gevulde varkenshaas met jonge peulen en nieuwe Friese aardappelen