Home > Gewassen, have & producten, Gezondheid > Ziek van suiker (1)

Ziek van suiker (1)

23 juni 2009

Alsof ik een autoriteit ben op het gebied van voeding (dat is geenszins het geval!) kreeg ik vorige week het verzoek van lezeres Milli om eens iets te bloggen over het gebruik van suiker – meer specifiek: glucose – in levensmiddelen.

Haar observatie is dat velen zich druk maken over de vetten en koolhydraten in hun voedingspatroon, maar dat nauwelijks iemand zich over suikers bekommert. Of ze daarin gelijk heeft durf ik niet te bevestigen, maar het is voor mij een aansporing om binnenkort (zomervakantie) eens op onderzoek uit te gaan.

Het ‘suikerprobleem’ ken ik eigenlijk slechts uit de wereld van ouderdomsdiabetes, waaraan mijn vader lijdt. Overigens wordt het daar in afnemende mate als probleem gezien: de moderne inzichten zijn dat diabetes-patiënten geen suikerarm dieet meer behoeven te volgen.

Evengoed ben ik nog steeds (wellicht uit macht der gewoonte) zeer matig met het toevoegen van suikers aan de gerechten die ik bereid.
Daar komt nog bij dat ik zèlf niet van zoetigheden houd, dus voor mij is het eten van ongezoet voedsel bepaald geen straf.

Milli had het echter over een geheel andere aandoening, namelijk glucose-intolerantie. Ze schrijft dat lijders van die aandoening elke dag ziek zijn omdat er nauwelijks suikervrije levensmiddelen beschikbaar zijn (½ procent van een gemiddeld supermarktassortiment) tenzij men zijn toevlucht neemt tot dure biowinkels.

Toen schoot me te binnen dat bij mij – gedurende m’n studententijd – een keer maagslijmvliesontsteking is vastgesteld. Het gevolg was dat ik gedurende een half jaar geen kristalsuiker mocht gebruiken (alleen fructose/dextrose), geen cafeïne tot me mocht nemen, geen alcoholhoudend vocht mocht nuttigen en evenmin looizuurhoudende dranken zoals ordinaire thee.

Die zes maanden ben ik doorgekomen op Zonnatura’s looizuurarme thee met een schepje druivesuiker van hetzelfde merk, hetgeen inderdaad een forse hap uit mijn studentenbudget hakte!

Tot op heden heb ik nog geen gelegenheid gevonden om me nader in de materie te verdiepen maar iedereen die er – in samenhang met voeding – iets zinngs over kan vertellen is bij deze van harte uitgenodigd om nu alvast te reageren!

Ik hoop er volgende maand uitgebreid op terug te komen.

 1. Winny
  24 juni 2009 om 20.43

  Misschien een boektip: Suikerweeën van William Dufty oftewel Sugarblues.

 2. Robert Jan
  24 juni 2009 om 21.10

  Hoi Winny,

  Dankjewel voor de tip. Het toeval wil dat ik binnenkort (alwéér) veertig word, dus dat boek kan ik mooi op m’n verlanglijstje zetten!

 3. Winny
  26 juni 2009 om 16.40

  40….lekker jong nog zeg!

 4. Robert Jan
  26 juni 2009 om 16.53

  @Winny: dat was een grapje… kennelijk had je het woordje ‘alwéér’ gemist! 😀

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.