Home > Columns > Klink-klaar?

Klink-klaar?

3 juli 2009

Kameraad Klink, gezondheidsapparatsjik van de DDR aan Zee, is voorlopig nog niet klaar: het gerechtshof in Leeuwarden heeft het Groningse café De Kachel en de eigenaars vandaag vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.

Dat Klink zijn refo-rigide rookregelementen onder valse voorwendselen (namelijk bescherming van horecapersoneel tegen het inademen van tabaksrook) heeft doorgevoerd blijkt wel uit het het feit dat:

  1. nergens in die wet staat dat roken in horecagelegenheden moet worden verboden
  2. de minister nu zint op het dusdanig aanpassen van de wet dat dit wèl mogelijk wordt

Ik weet dat ik met m’n halsstarrige standpunt een deel van mijn lezers tegen me in het harnas jaag, maar ik geniet nu eenmaal graag van m’n rokertje, vooral na afloop van een copieus diner bij een kopje ristretto en een ‘vurig kelkje’.

Sinds vorig jaar doe ik dat in overwegende mate thuis, behalve als ik een zonnig terras met asbakken-op-tafel ontwaar. (De voorbije week vormde dus in meer dan één opzicht een buitenkansje!)

Aldus ben ik deels persoonlijk verantwoordelijk voor de inkomstenderving van menig horeca-ondernemer maar die schuld schuif ik met plezier af op de verantwoordelijke hoogwaardigheidsbekladder, die eerdaags forse schadeclaims van de benadeelde kroegbazen tegemoet kan zien.

Die claims mogen de belastingbetalers ongetwijfeld met z’n allen ophoesten… let wel: ook de niet-rokers!


Naschrift, dinsdag 7 juli 2009:

Lees in dit verband ook het redactioneel commentaar uit Trouw:

Is rookverbod in horeca een middel of een doel op zich? Dat is de vraag

Categorieën:Columns Tags: