Home > Verhalen > Off topic: Ubuntu

Off topic: Ubuntu

9 juli 2009

Het eerste Engelstalige jargon heeft u al om de oren gekregen. Wees vast gewaarschuwd: dat wordt er gaandeweg dit verhaal niet beter op.

Bovendien gaat het nu weer eens níet over Bikken of Buizen maar over de aanschaf van een voor mij onmisbaar stuk gereedschap: een nieuwe notebook, die rapper is dan wat er nu op m’n bureau staat.

Ook op het technologische vlak is mijn weerzin tegen de dictaten van marktleiders dusdanig gegroeid, dat ik tot de slotsom ben gekomen mijn volgende portable pc niet meer met een duur en vertragend Operating System van Micro$oft te laten uitrusten (XP, Vista, Win7) maar met het gratis beschikbare Open Source OSUbuntu‘ (een Linux-variant).

Dit blijkt in de praktijk echter nog niet zo eenvoudig. Inmiddels heb ik zowat alle computerwinkels in Apeldorp afgestroopt op zoek naar een machientje dat aan mijn eisenpakket voldoet maar niemand die zoiets kan leveren.

Naar men mij vertelt is er in Nederland “geen vraag naar gratis besturingssystemen”. Huh? Is er sinds het optreden van Máxima Zorreguieta iets dramatisch veranderd in de Nederlandse volksaard?!

Dàn maar eens m’n heil op internet gezocht. En jawel hoor, daar vond ik precies wat ik hebben wilde: een draagbare, voordelige middenklasser van het merk Dell, met – zeker gezien de prijs – zéér aanvaardbare specificaties. Maar het voornaamste: Ubuntu 8.10 voorgeïnstalleerd en werkend out-of-the-box!

Jammer: het model is niet in Nederland verkrijgbaar. De firma Dell maar eens gebeld. U denkt: ouderwets. Inderdaad, de Dell-site kent weliswaar een online chat-mogelijkheid, maar die werkt nooit wegens onbeschikbare operators.

Na twee keer 5 minuten draadloos met ingeblikte dames ‘aan de lijn’ te hebben gehangen kreeg ik tenslotte een mens van vlees-en-bloed te spreken. De welwillende juffrouw vertelde me dat alle sales representatives bezet waren, maarrrr… dat men mij kon terugbellen.

Telefoonnummer opgegeven, en inderdaad werd ik zowaar enkele uren later door een account manager – zoals de Vlamingen zeggen – ‘gecontacteerd’. (Ja vrinden, ik weet dat ge meeleest…)

In minder dan geen tijd klikte hij virtueel een configuratie bijeen die in hoge mate aan mijn wensen tegemoet komt. Het ging weliswaar buiten de reguliere kanalen om, maar Wout van Helden (want zo heet die vlijtige verkoper) meende dat hij van zijn leidinggevende wel fiat zou krijgen voor mijn buitenissige bestelling.

Aldus is nu het Grote Wachten aangebroken. Na betaling zal mijn nieuwe speeltje op of rond m’n verjaardag worden thuisbezorgd. Hiep hoera in de gloria!

Categorieën:Verhalen