Home > Recepten, Recepten-estafette > Bobotie uit Zuid-Afrika

Bobotie uit Zuid-Afrika

12 juli 2009

Ingezonden door Marian Gesell-Hessink

Dit gerecht stamt vermoedelijk uit de tijd (rond het jaar 1700) dat er slaven uit Nederlands-Indië en Maleisië naar de Kaap werden getransporteerd om daar te werken, al lopen de meningen over de oorsprong uiteen.
Een andere lezing luidt dat het recept reeds met Jan van Riebeeck naar de Kaap is meegekomen.

Hoe het ook zij: bobotie is in 1951 als traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht opgenomen in een internationaal receptenboek dat destijds door de VN werd uitgegeven.

Men heeft nodig:

  • 1 kg gehakt, niet te droog (rund- of lamsvlees)
  • 1 dikke plak witbrood
  • ¼ lt melk
  • 2 kleingesneden uien
  • klontje boter
  • 2½ el milde kerriepoeder
  • snufje peper
  • 2 tl zout
  • het sap van 1 citroen òf 2 el azijn
  • ½ el bruine suiker òf 1 à 2 el abrikozenjam
  • 12 amandelen, heel fijn gehakt
  • 2 eieren
  • 6 laurierblaadjes

Leg het brood in de helft van de melk tot het zacht is; dan met een vork fijnmaken.

Doe de uien in de verhitte boter totdat ze glazig zijn, niet bruinen. Voeg de kerriepoeder, zout en peper daaraan toe en laat ongeveer 2 min pruttelen.

Dan volgen de citroensap of azijn, de geweekte snee brood, bruine suiker of abrikozenjam, de amandelen en het gehakt. Dit mengsel laten sudderen totdat het gehakt begint te bruinen. Met een vork alle (eventuele) klontjes glad strijken.

Het mengsel in een licht ingevette ovenvaste schaal doen en de bovenkant met een spatel gladstrijken. De eieren kloppen en met de overgebleven melk over het mengsel gieten.

Leg de laurierblaadjes er bovenop en plaats de schaal gedurende ca een half uur in een voorverwarmde oven op 160°C.

Serveer deze schotel met rijst, chutney, banaan en sambal. Geraspte kokos past er ook prima bij.


Voor hen die zich verder willen verdiepen in de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse keuken:
Die geskiedenis van Boerekos 1652-1806 (H.W. Claassens)

  1. Anna
    13 juli 2009 om 19.29

    De estafette recepten zijn zeker geen culinaire hoogstandjes; maar wat vreselijk leuk dat het stokje ook daadwerkelijk wordt doorgegeven! Nog 86 te gaan…
    Ik wacht met spanning af.

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.