Bundanoon

14 juli 2009

Het menselijk lichaam bestaat voor ca 70% uit water, zo leerde ik in de biologielesjes op school. Dat dit percentage voor velen kennelijk nog lang niet voldoende is, blijkt wel uit het feit dat grote aantallen mensen vandaag-de-dag nog geen tien stappen kunnen verzetten zonder even aan een flesje Spa, Evian of andersoortig watertje te lurken.

Ik kan me niet precies herinneren wanneer die flesjesgekte een aanvang heeft genomen (en heb daar eerlijkgezegd ook niet op gelet) maar de laatste jaren zie ik ook in Nederland iedereen – nouja: vooral jongelui – met flaconnetjes mineraal- of bronwater rondsjouwen. Waarom toch? Onlesbare dorst door de opwarming van de aarde? Massale verschijnselen van beginnende diabetes?

Ieder z’n meug en vrijheid blijheid, maar als je dan tòch veel water wilt drinken, waarom dan die dure merkwatertjes uit supermarkt of bezinepompstation?

Even een rekensommetje: een liter bronwater kost gemiddeld ca 65 cent. Dat is ongeveer 1.900 keer de prijs van leidingwater (afhankelijk van het merk: 400 tot 3.000 keer duurder).

Een volwassen Nederlander consumeert tussen 1½ en 2½ liter water per dag. Per jaar betekent dat een verbruik van ongeveer 730 liter. Dat kost 93 cent per jaar (de gemiddelde kraanwaterprijs bedraagt € 1,27 per 1000 liter, prijspeil 2009).
(Bron: Milieu Centraal)

Om die consumptie te dekken met mineraal- of bronwater uit de fles, zijn jaarlijks bijna 487 flessen van 1,5 liter nodig. Gerekend met een gemiddelde prijs van één euro per fles, kost dat 487 euro per jaar, per persoon!

Een inwoner van de Verenigde Staten spendeerde in 2004 gemiddeld al meer dan 400 dollar aan flessenwater: bij elkaar opgeteld honderdmiljard dollar. Van zo’n bedrag kun je met gemak een paar omgevallen banken en autofabrieken overeind houden.

Een fractie van die geldsom zou trouwens al voldoende zijn om iedereen op aarde veilig drinkwater en goede hygiëne te kunnen verschaffen… (Ideetje voor Prins ‘Water’?)

Vijf jaar geleden kwam men in de VS uit op een consumptie van maar liefst 26.000.000.000 liter, waarvoor zo’n 28.000.000.000 flessen werden gefabriceerd. Van die flessen werd slechts 14% hergebruikt; de rest eindigde – in het gunstigste geval – op de vuilnisbelt (1.500 flacons per seconde).

Voor de productie van die kunststof flessen waren zeventienmiljoen vaten olie nodig. Op dezelfde hoeveelheid olie kun je honderdduizend auto’s een jaar lang laten rondrijden.
Bij de productie van al die flessen kwam ook nog eens 2,5 miljoen ton kooldioxide vrij.

En dan heb ik het nog niet gehad over de gezondheidsrisico’s die het drinken van water uit plastic flessen met zich meebrengt. Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld in de kofferbak van een auto) komen er uit het kunststof waarvan de flessen zijn gemaakt kankerverwekkende chemicaliën vrij.

Oh, u bewaart uw flesjes zorgvuldig in de koelkast? Maar weet u ook aan welke temperaturen de flacons zijn blootgesteld voordat u er uw goeie geld aan uitgaf? (Denk aan transport en opslag.)

In het kleine Australische dorpje Bundanoon was men het beu: daar heeft de gemeenteraad onlangs unaniem besloten aan deze riskante verkwisting niet meer te willen meewerken.

Zie DIT artikel in de Volkskrant en DIT verhaal in Trouw. Hetzelfde nieuws werd ook gebracht door het AD maar dan onder de kop ‘Bizar’… (Bij die krant kunnen ze de woorden ‘ecologisch’, ‘duurzaam’ en ‘verantwoord’ vermoedelijk niet eens spellen.)

Meningen van lezers over dit onderwerp vindt u HIER en HIER.

in 2006 consumeerden de Nederlanders 21,3 lt bron- of mineraalwater per hoofd van de bevolking (ruim 345 miljoen liter). Jaarlijks stijgt die hoeveelheid met 12%.
(Cijfers: Vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie)

Meer wetenswaardige feiten over drinkwater:
Milieu Centraal: Drinkwater

 1. pauline
  16 juli 2009 om 09.14

  getver. ik neem idd wel eens zo’n flesje mee in de auto. super smerig dus.

 2. Marloes
  20 juli 2009 om 14.08

  Het wordt pas echt smerig als je bedenkt dat de zuinige Nederlander éénmaal zo’n flesje koopt en het verder telkens vult met kraanwater.

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.