Komkommertijd

16 juli 2009

Als half Nederland met z’n kont aan de Costa’s in de zon zit, is het thuis traditioneel tijd voor komkommernieuws.

Vandaag was het weer zo ver: ik hoorde het radiobericht om 12.00 u slechts half, maar vond het nieuws belangwekkend genoeg.

Helaas maakte het bulletin van 13.00 u er al geen melding meer van, omdat zich inmiddels een hoop klein leed in ons land had afgespeeld.

In de betreffende nieuwsuitzending maakte men gewag van giftige komkommers en dito aubergines. Dat blijken – althans in de supermarkten – de meest vervuilde groenten te zijn.

Beter is het – zo meldde de omroeper – om bloem- of witte kool in uw menu op te nemen. Deze gewassen bevatten in het geheel geen landbouwgif.

Wat mij betreft vormt deze warenkennis opnieuw een goede reden om je groenten niet bij de super te halen maar gewoon te betrekken van een betrouwbare groenteboer in de buurt (die overigens met uitsterven wordt bedreigd!).

Ook met sommige soorten supermartkfruit blijkt het goed mis te zijn, volgens de Gifmeter 2008 van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA): meloenen, druiven en peren zijn het meest vervuild, het beste kan men pruimen, kiwi’s of mango’s eten.

In het rijtje supermarkten komen Jumbo en Dirk van den Broek er het beste af. De Plus en Albert Heijn kunt u voor uw verse vitamientjes beter links laten liggen.

Ondanks al deze onzalige feiten kon wèl worden vastgesteld dat groenten en fruit over het geheel genomen weer minder vergiften bevatten dan voorgaande jaren, waarbij moet worden aangetekend dat producten van vaderlandse bodem twee keer zo schoon zijn als gewassen uit het buitenland!

Meer over dit onderwerp:
Gezondheidsnormen gif in groente en fruit nog steeds overschreden