Home > Columns, Media > Anoniem

Anoniem

19 juli 2009

Voor de gelegenheid publiceer ik dit verhaal onder dezelfde kop als Ephimenco zijn kolommetje enkele dagen geleden in Trouw.

Daarin trok hij nogal fel van leer tegen „bloggers, zelfgeproclameerde columnisten (…) die tekeergaan, fulmineren, terechtstellen en executeren, vanachter de veilige dekmantel van een armzalig pseudoniem”.

Uit de aard der zaak voelde ik me onmiddellijk aangesproken, aangezien ook ìk mijn weblog niet onder naam en toenaam tik.

Bijna beledigend werd het echter bij de zinsnede waarbij Sylvain mij en vele mede-bloggers afschilderde als „bibberende schimmen”.

Wat een zelfingenomen quasi-stoere poeha..!

De reden (laat ik voor mezelf spreken) waarom ik in relatieve anonimiteit opereer wordt door deze orakelende Algerijnse Fransoos zèlf aangedragen, namelijk het feit dat een verkeerd woord of bewering je al in de rechtszaal kan doen belanden.

Met een toereikend PCM-salaris (en door de krant geruggesteund) beschikt de heer Ephimenco allicht over voldoende middelen om zichzelf van adequate rechtshulp te verzekeren, maar niet iedereen is zo bevoorrecht.

Tegen de tijd dat de hoofdredactie van Trouw ook mij een honorarium wil bieden voor het produceren van krantenstukjes, ga ik dat ogenblikkelijk onder mijn volledige naam doen… erewoord!

Tot die tijd laat ik mij evenwel de mond niet snoeren en oefen ik – geanonimiseerd – mijn recht op vrije meningsuiting onverminderd uit, of de broodschrijvende Trouw-columnist dat nu leuk vindt of niet.

Categorieën:Columns, Media Tags:
 1. Christel
  19 juli 2009 om 20.11

  Hij moet er zo hard om lachen dat hij er een artikel aan wijdt.

 2. Robert Jan
  20 juli 2009 om 13.45

  De hoofdredactie van Trouw – die kennelijk al veel minder hard moet lachen – doet er nog een schepje bovenop, getuige het commentaar van vanmorgen:

  “…niet alles hoeft gezegd, verantwoording achteraf blijft onontbeerlijk. Dat laatste betekent dat iedereen die zich in het publieke debat mengt, ook op de vele websites, het lef moet hebben zich tenminste met naam en toenaam bekend te maken, zodat hij aangeeft zichzelf serieus te nemen en aan anderen een boodschap te hebben.”

  Het hele commentaar vind je HIER.

 3. Christel
  20 juli 2009 om 13.58

  Quote: verantwoording achteraf blijft onontbeerlijk.

  Waarom begint hij dan niet bij politiek den Haag?
  Zij mogen dan met naam bekend zijn maar als het om verantwoording nemen gaat is er nog een klus te doen.

 4. Robert Jan
  20 juli 2009 om 14.33

  @Christel: er is een verschil tussen ‘verantwoordelijkheid nemen’ en achteraf ‘verantwoording afleggen’. Het eerste heeft niet noodzakelijkerwijs iets te maken met de hier besproken aanval van dagblad Trouw op anonieme of onder pseudoniem schrijvende bloggers.

  Wie bedoel je overigens met ‘hij’? Minister Donner of de schrijver van het commentaar in Trouw?

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.