Home > Gewassen, have & producten > Wâldgieltsje

Wâldgieltsje

23 juli 2009

Wald-wàtte…?! Het is de Friese naam van een aardappelras dat zich tot voor kort nog slechts in de pieperperiferie bevond maar door teler Wilman aan de vergetelheid is ontrukt.

Deze soort komt – volgens de overlevering – al zo’n drie eeuwen in Friesland voor en is vermoedelijk meegebracht door uit Frankrijk gevluchte protestante geloofsvervolgden.

Sinds mensenheugenis word het ras echter al door akkerbouwers genegeerd ten gunste van variëteiten met een hogere opbrengst. Dat de Wâldgieltsje desondanks heeft weten te overleven is hoofdzakelijk te danken aan volks- en moestuinders.

Zijn populariteit onder laatstgenoemde groep dankt hij vanzelfsprekend aan zijn smaak – hij kan met jasje-en-al worden gekookt – maar ook aan het feit dat hij vroeg in het seizoen kan worden gerooid en aldus minder kwetsbaar is voor schimmels en ander agrarisch onheil.

Teler Wilman heeft aan het zieltogende bestaan van de Wâldgieltsje een einde gemaakt door de aardappel weer commercieel te gaan poten, en met succes: na een geslaagde proefproductie vorig jaar kon hij dit seizoen al vijftienduizend kilo rooien.

Bovendien ontving Wilman onlangs van de Stichting Streekeigen Producten het keurmerk ‘Erkend streekproduct’ waardoor het piepertje zich schaart in dezelfde rangorde als de Opperdoezer Ronde.

Vooralsnog is de Wâldgieltsje helaas alleen in Friesland verkrijgbaar, gedistribueerd door groothandel Greydanus & Brouwer.

Gevolg is dat ik voor een paar kilootjes van dit lekkers helemaal naar Friesland moet rijden, wat op zichzelf geen straf is (integendeel!) maar wèl mijn ecologische schoenmaat aanmerkelijk vergroot…

Meer informatie: Wilman Wâldgieltsjes
Recept: Wâldgieltsjes met Berenburg-jus, varkenshaas en bramenmousse

Categorieën:Gewassen, have & producten Tags:
 1. Aranka
  8 augustus 2009 om 23.23

  Heerlijk sappig mals piepertje inderdaad. Lekkerder zelfs dan de vermaarde Opperdoes. Bij ons om de hoek verkrijgbaar. Helaas wel een beetje prijzig, maar ja, je moet wat over hebben voor je cultureel erfgoed 🙂

 2. Robert Jan
  10 augustus 2009 om 12.20

  …bofkont!

 3. Robert Jan
  10 augustus 2009 om 18.25

  Vandaag werd ik verrast door m’n – inmiddels vaste – groente- en fruitleverancier.

  Ik laat u nog even in ‘spanning’ (hij zal zèlf nog wel reageren) maar ik kon de man wel zoenen… en heb dat dan ook gedaan! Hahaha!!

 4. Sjoerd Veeneman
  11 augustus 2009 om 22.29

  Ja als zoon van een echte Apeldoornse aardappelboer kon ik deze verleiding niet weerstaan.
  Ook wij hebben ze gegeten en ook mijn moeder van Friese afkomst.
  Wij vonden de smaak uitmuntend.
  In onze winkel gaan wij voor deze aardappel ook zeker promotie maken.
  Groeten
  Veeneman Groenten en Fruit
  en natuurlijk aardappelspecialist

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.