Home > Kookboeken > All is fair in love and war

All is fair in love and war

29 juli 2009

Koken is een daad van liefde – zo zegt men vaak – maar hier lijkt het soms meer op oorlog. Misschien dat een zojuist verkregen kookboek daar verandering in kan brengen?!

Van de reeds vaker vermelde Heemsteedse Blom kreeg ik daags na mijn verjaardag het boek ‘Wat van Fair komt is lekker’ cadeau. Dit reis-, kook- en kijkboek is geschreven door Ramon Beuk (1971): tv-kok/presentator van Born2Cook.

Het werk (met uitstekende fotografie door Remko Kraaijeveld) is uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Fair Trade Original.

Ramon maakte een culinaire ontdekkingstocht door Thailand, India, Bolivia, Guatemala, Zuid-Afrika en Mauritius. Stuk voor stuk exotische oorden, waar het qua eten en drinken goed toeven is, mits je – zoals wij, westerlingen – over voldoende middelen van bestaan beschikt.

En daar zit hem nu net de kwintessens van dit boek: Fair Trade Original tracht al vijf decennia lang om de lokale bevolking van de genoemde landen te helpen in hùn ontwikkeling.

FTO staat voor handel die ontwikkelt; dat is iets anders dan ontwikkelingshulp. Oprichter Paul Meijs zei het in 1959 al: „Je kunt beter op een eerlijke manier handel drijven met ontwikkelingslanden dan dat je giften schenkt.”

Ramon (bepaald geen geiteharen-sokken-hemelbestormer) is in het voorwoord evenwel nuchter over zijn eigen motieven:

„ik draag de eerlijke handel een warm hart toe, maar bij dit project ging het mij niet alleen om het goede doel. Als kok ligt mijn focus nu eenmaal op smaak en kwaliteit. Ik zoek constant naar goede producten. En wat blijkt: op mijn lange reis kwam ik allemaal topproducten tegen. Op zich is dat al mooi, maar door ze te kopen help je er ook nog eens iemand mee. Twee vliegen in één klap!”

De rest van het boek heb ik nog slechts kunnen doorbladeren maar ik zit nu al zowat te popelen om bijvoorbeeld de Boliviaanse ‘Biefstuk met twee keer sjalot en zoete noten’ of de Guatemalteekse ‘Ossehaas met gekarameliseerde banaan en gestoofde uien’ te gaan bereiden!

Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN 978 90 5956 317 9

Mocht u zich verwonderen over de afnemende frequentie van bijdragen aan dit blog, weet dan dat uw eetblogger zich heeft gestort op het doorgronden van zijn nieuwe computer, die is voorzien van het besturingssysteem Ubuntu. Da’s nog een hele studie!

Categorieën:Kookboeken Tags: