Barberoken

31 juli 2009

Er moest nog iets gebeuren met de ingevroren verse makrelen die ik enkele weken geleden van Buurvriend Chris kreeg. Mijn aanvankelijke plan was om ze te roken maar bij ontstentenis van een solide rookoven is het eergisteravond uitgedraaid op ‘barberoken’.

Het verschil zit ‘m natuurlijk in de bereidingstijd: in een echte rookton, -kist of -kast hangen de visjes (aan pennen gespiest) hoog boven de warmtebron, zodat ze op hun gemakje kunnen garen bij een temperatuur van ca 60°C.

Maar ja: het was behelpen met de voorhanden zijnde middelen, en dus stookten we in een ordinaire barbecue wat houtskool op, strooiden daar de (gedurende een half uur in water geweekte) houtsnippers overheen en voegden er nog wat aromatische houtmot aan toe, tot het hele zaakje de tuin in een blauwgrijze wolk hulde. (Ja, de buren waren gewaarschuwd…!)

Het rooster op de hoogste stand, de visjes zo vèr mogelijk van het smeulende vuurtje verwijderd, na een minuutje of zeven voorzichtig keren en nòg eens zoveel minuten later waren ze voor consumptie gereed. Een eenvoudige salade, wat brood en een schaaltje tzatziki zorgden voor de begeleiding.

Indachtig het adagium dat vis moet zwemmen hebben we met z’n vijven zowat drie flessen witte wijn soldaat gemaakt (Prosecco, Pinot Grigio, Sancerre) en het is nog lang vrolijk gebleven in ‘Bad-Hintergarten’.

Als Chris in augustus nog een keer de Noordzee op gaat om ditmaal wat grotere exemplaren aan de haak te slaan, ga ik alvast aan het experimenteren met een vuurkorf en een rol aluminiumfolie om tijdens een volgende rooksessie het gewenste effect te verkrijgen.

Categorieën:Gewassen, have & producten Tags:
 1. Ewout Schalkwijk
  13 augustus 2009 om 22.17

  RJ, ik kan je van harte een Weber Smoker aanbevelen. http://www.barbequeshop.nl/american-smoker/weber-barbecue-american-smoker/weber-smoker-rookoven-47-art-1514.htm

  Helaas gebruik ik hem niet zo vaak als ik zou willen, alle excuses zijn flauw. Ik ga het meteen dit weekend goed maken.

  Med vennlig hilsen,

  Ewøut

 2. Robert Jan
  18 augustus 2009 om 19.12

  @Ewout: grootkapitalist! 😉

  Ik heb even naar de prijs voor zo’n ding gekeken maar dat kan mijn bruin momenteel dus ècht niet trekken.

  Wèl vond ik een voordeliger alternatief van Barbecook; daar heb je zeker geen ervaring mee?

  Zie: http://www.barbecook.nl

  Ach, als de nood aan de man komt kan ik altijd nog naar de jutter of de vuilstort voor een gratis oliedrum: daar rookte de badmeester aan de Wassenaarse Slag veertig jaar geleden alles mee wat los en vast zat…

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.