Home > Recepten > Satanskip

Satanskip

3 augustus 2009

…ofwel ‘ayam setan’ (duvelskip, duivelskip): pedis dus!

Meestal blik ik in dit blog terug op reeds gepasseerde maaltijden; met het oog op de hoge temperaturen – de komende dagen – werp ik ditmaal alvast een blik vooruit.

Tropische omstandigheden nopen tot pittig gepeperd eten: dat zet de poriën goed open. Dit Indische kipgerecht vorm daartoe een uitstekend middel.

Ingrediënten:

  • ½ braadkuiken (ca 4½ ons) in 3 of 4 stukken
  • zout
  • 1 à 2 el arachide-olie
  • ½ ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook uit de pers
  • 1 el sambal ulek
  • 5 lombokpepers (rawit: gedroogde rode peper)
  • 1 dl kippebouillon
  • 1 el kecap (ketjap) benteng manis
  • 1 tl gula Jawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el citroensap
  • ½ citroen, in partjes
  • enkele verse rode en/of groene Spaanse pepers

Omdat mijn twee ‘vaste eters’ niet van kluiven houden, vervang ik het halve braadkuiken door ongeveer eenzelfde hoeveelheid kipfilet…

Dep de stukken kip droog met keukenpapier, wrijf ze in met zout en laat ze hierna ca 10 min staan. Maak ze dan opnieuw droog.

Verhit de olie in wok of wadjan en bak hierin de stukken kip aan alle kanten goudbruin en knapperig.

Wrijf intussen de ui, knoflook, sambal en lombokpepers tot een vrij gladde pasta (in de vijzel of met gebruikmaking van een keukenmachine).

Neem de stukken kip uit de pan en houd ze warm. Fruit in de resterende olie gedurende ca 2 min de pasta. Voeg de hete kippebouillon toe. Doe ook de sojasaus en de gula Jawa erbij en roer alles krachtig om.

Leg de stukken kip terug in de wok of wadjan en temper de warmtebron. Leg het deksel schuin op de pan en daat de stukken in ca ½ uur goed gaar worden. Schep van tijd tot tijd wat saus over de stukken en voeg water of bouillon toe indien er te veel vocht verdampt, en de kans bestaat dat de kip zal aanbranden.

Schuif de kipstukken – kort voordat ze uit de pan worden genomen – naar één kant van de pan en roer het citroensap door de ingekookte saus. Laat opnieuw de kook erover komen en haal dan de stukken kip even door de saus.

Dien de kip op in een voorverwarmde schaal. Leg de citroenpartjes erbij en garneer het gerecht met de verse Spaanse pepers:

  1. snijd de pepers eerst in de lengte tot op een kleine afstand van de steelaanzet doormidden. Schraap met een theelepeltje het zaad en de zaadlijsten weg
  2. snijd vervolgens het vruchtvlees over dezelfde lengte in smalle repen
  3. buig de reepjes voorzichtig naar buiten en laat ze tot een ‘bloem’ uitwaaieren

Morgen het recept voor de bereiding van een begeleidend groentegerecht. (Wordt vervolgd…)

Categorieën:Recepten Tags: , ,