Home > Recepten > Nasi gurih

Nasi gurih

5 augustus 2009

Vandaag het sluitstuk van een tropisch maaltje voor warme Nederlandse zomerdagen: een smaakvolle rijst (gurih betekent smaakvol). Onderstaande bereidingswijze komt van Bali, waar men deze rijst bij voorkeur opdient naast gerechten met kip of ander gevogelte.

Ingrediënten:

  • 1½ ons langkorrelige rijst
  • 1½ dl kokosmelk
  • 1½ dl kippebouillon (ontvet)
  • 1 mespunt gemalen zwarte peper
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 mespunt kunyit (kurkuma)
  • 1 tl zout
  • evt 1 stengel-ui (lente- of bosui of stoneleek)

Was de rijst net zo lang in ruim koud water tot het spoelwater volkomen helder blijft. Doe alle overige bestanddelen (behalve het zout) in een hoge pan met dikke bodem en breng ze onder voortdurend roeren aan de kook.

Voeg de rijst toe. Blijf alles doorroeren totdat het opnieuw aan de kook is gekomen. Leg dan het deksel op de pan. Temper de warmtebron en kook de rijst in ca een kwartier gaar.

Neem het deksel van de pan en laat de rijst op de uitgeschakelde warmtebron nog even nastomen. Strooi er pas nú het zout overheen en schep de rijst goed om met een grote vork.

Op Bali strooit men over de rijst graag nog een handvol ui-ringetjes.

Het hele menu (zie gisteren en eergisteren) is gereed: laat nu de ‘tropenzon’ maar branden…

Categorieën:Recepten Tags: ,
  1. Arden
    7 augustus 2009 om 20.56

    Bedankt voor de recepten :-). Ik ga ze maken, doet me weer even denken aan de fantastische weken die we begin dit jaar in Bali doorbrachten.

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.