Links!

14 augustus 2009

Gisteren was het de internationale dag van de linkshandigen. Ik hoorde het pas toen de 13e augustus al bijna om was. Geen idee wat het precies inhoudt maar zo’n dag bestaat dus!

Erover nadenkend probeerde ik me voor te stellen wat linkshandigheid voor problemen kan opleveren in de keuken; zèlf ben ik rechtshandig.

Een ouderwetse melkkoker bijvoorbeeld had het tuitje altijd ter linkerzijde van de steel zitten, waardoor het vroeger voor linkshandigen lastig moet zijn geweest om een bordje Brinta of Bambix te bereiden.

Kartelmessen schijnen steevast aan de rechterkant te zijn geslepen, alweer toegesneden (onbedoelde woordgrap) op rechtshandige koks.

Uit het naai- en knipverleden van mijn Oude Moeder – ze was gedurende haar werkende leven lerares coupeuse – kan ik me herinneren dat er linkshandige scharen bestonden maar over speciale messen en ander keukengerei had ik nog nimmer vernomen.

Een korte rondgang over internet bracht me echter bij de site van Anything Left-Handed: een Engelse webwinkel die uitsluitend links-georiënteerde goederen verkoopt.

Als je door het assortiment bladert besef je pas om hoeveel producten het eigenlijk gaat. Die messen lagen nogal voor de (linker)hand maar de kurketrekker of de blikopener waren nog niet bij me opgekomen.

In Nederland blijken er maar liefst twee webwinkels voor linkshandigen te bestaan: De LinkshandigenWinkel en De Linkshandigenshop (Comic Sans alarm!).

Waarom een Nederlandse winkel trouwens ‘shop’ wordt genoemd is me volstrekt onduidelijk, maar dat terzijde.

Je gaat je – met het wildseizoen in aantocht – meteen ook afvragen of er linkshandige jachtgeweren bestaan: jawel, maar die heb ik bij géén van de opgesomde leveranciers aangetroffen…

Meer informatie voor linkshandigen: www.linkshandig.info (Comic Sans alarm!).

 1. Yvon
  14 augustus 2009 om 21.28

  Meneer Matisse is links, met ‘tafelschikking’ (man of 10) wordt daar rekening mee gehouden, dat ik dus rechts van hem wordt geplaatst om ellebogenwerk te voorkomen. En met bestek is meneer nogal eens in de bonen 😉

 2. Robert Jan
  14 augustus 2009 om 23.40

  @Yvon: voortaan gewoon met stokjes eten: probleem opgelost… 🙂

 3. Chris
  15 augustus 2009 om 09.35

  Als ik je verhaal lees en de website linkshandig bekijk dan lijkt het me heel erg om links te zijn. Echt een probleem… maar het is wat je er zelf van maakt. Ikzelf heb bijna nooit problemen ondervonden: knippen links is een drama, dus knip ik rechts. Een kurkentrekker kan je ook heel makkelijk de andere kant op draaien. De muis en het numerieke toetsenbord rechts gebruiken is aangeleerd, want in de beginperiode was dat er niet linkshandig. Alleen soep eten kan ik niet met rechts en leren haken en breien was een drama, maar dat laatste is nou niet echt heel erg ontzettend. Vervelend was het examen bordschrijven voor de Pabo, maar ja, dat doet ook niet iedereen.

  Sommige artikelen die verkocht worden voor linkshandigen vind ik ook werkelijk kul: een liniaal die dus van links naar rechts telt….

 4. Mascha
  22 augustus 2010 om 16.09

  Deze Linkshandigen Winkel (geen shop… ) kwam ik afgelopen week tegen. Omdat ik niet weet of de link op mijn naam werkt: http://www.delinkshandigenwinkel.nl/

  Ik ga de dunschiller en het decoratiemesje proberen. Heb ik met rechts altijd moeite mee.

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.