Home > Eetgewoonten, Verhalen > Noenmaal

Noenmaal

18 augustus 2009

…in Nederland meestentijds als lunch aangeduid.

Een goede vriendin zorgt maandelijks voor een zakelijke middagmaaltijd wanneer de vertegenwoordigers van haar werkgever de bedrijfsvestiging bezoeken.

Op de vraag wat ze dan zoal serveert kwam ze niet veel verder dan (cup-a-)soep, een broodje gezond en kroketten.

Toen ik gokte dat er dan een glaasje (karne)melk naast werd gezet – hetgeen inderdaad het geval bleek – was mijn teleurstelling compleet.

Als je één keer per maand bij je baas voor een zakenlunch wordt uitgenodigd, mag je toch wel iets méér verwachten dan het deerniswekkende standaardpakket dat je in elke droeve bedrijfskantine kunt aantreffen.

Een jaar of twintig geleden werd ik door mijn baas geregeld naar klanten in Vlaanderen gestuurd. Het was altijd een feest om daar het noenmaal te gebruiken: niet in refter of kantine maar ‘op restaurant’!

Ik breek hier graag een lans voor de Vlaamse eet- en drinkcultuur:

Het begon om een uur of één steevast met een bolleke (Belgisch bier) bij wijze van aperitief. Daarna volgde een meergangenmenu van kleine, lichtverteerbare gerechten onder begeleiding van een goed glas wijn.

In België is het drinken van wijn of bier bij de lunch gebruikelijker dan in Nederland.

Rond 15.00 u werden de zakelijke besprekingen weer hervat.

Hier enkele suggesties voor een op Vlaamse leest geschoeide (zaken)lunch:

• kervel– of mosselsoep

• lauwwarme salade met kip of een puntje zalmquiche

• eendeborstfilet of paling in ’t groen

• flan (= caramelpudding)

Bereidingswijzen zijn overvloedig voorhanden op internet. Veel succes ermee, Mary!

Categorieën:Eetgewoonten, Verhalen
 1. Mary
  18 augustus 2009 om 20.12

  Hartelijk dank, het klinkt fantastisch je hoort volgende week of je plan gehonoreerd werd met een 10.
  Voor de vriendendienst door mij in ieder geval wel.
  Ciao en veel succes met je B en B

 2. Eetschrijver
  20 augustus 2009 om 10.55

  “Een broodje gezond is trouwens helemáál niet zo gezond want daar zit doorgaans kaas op…”

  En dus is het niet gezond? Want kaas is vet? Mja… het ironische is dat “gezond” tegenwoordig een eufemisme is voor “caloriearm”, of juister nog “vetarm”, wat ook weer op één hoop wordt gegooid. In die nieuwspraakbetekenis is kaas dus niet “gezond”. Maar aan dat simpelmansdenken doen wij niet mee, toch?

  Grappig trouwens, hoe mijn bijdrage van vandaag zwaar geïnspireerd lijkt door jouw bijdragen van gisteren en eergisteren, terwijl ik toch geheel onschuldig ben. Ik moet kennelijk eens wat vaker komen buurten. 🙂

 3. Robert Jan
  20 augustus 2009 om 13.01

  Tja… die uitspraak verdient enige verduidelijking. Ik heb ‘m ooit opgetekend uit de mond van de eigenaresse van strandpaviljoen Zeezicht in IJmuiden – die prachttent op palen, voorzien van een dak met pagode-punten aan de uiteinden.

  Haar kaart kende de heerlijkste broodjes uit mediterrane streken (Grieks, Libanees, etc.) maar er prijkte ook een broodje gezond op. Toen ik dat bewuste broodje uit louter nieuwsgierigheid eens bestelde, kreeg ik de wind van voren: “Al onze broodjes zijn gezond, behalve het broodje gezond… want daar zit kaas op!” En daar kon ik het mee doen.

  Overigens leg je me een bewering in de mond die ik hier nimmer heb genoteerd. Ik ben geen vethater, integendeel: ik heb me in een eerder stukje zelfs wel eens opgewonden over het feit dat zelfs volvette supermarktmelk tegenwoordig betrekkelijk mager is – ‘Blaue Heinrich’ zou mijn Duitse Oma zeggen – en ik wel weer eens een glas melk met zo’n fijn roomlaagje zou willen drinken. (Gelukkig heb ik die hier bij een buurtboer ontdekt.)

  Ergo conclusio: ik heb niets tegen (vol)vette kaas en die mag wat mij betreft ook nog eens flink pittig zijn, maar zoals je zèlf bij voortduring bepleit: ‘alles met mate’, behalve groenvoer en fruit want daarvan kun je nauwelijks teveel eten. Aldus wordt een broodje gezond nèt iets gezonder als je de kaas weglaat.

  (Leuk Polzeriaans ollekebolleke-woord trouwens: ‘nieuwspraakbetekenis’.)

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.