Home > Gezondheid, Media > Tropenrooster

Tropenrooster

20 augustus 2009

Welk weldenkend mens gaat er nu bij 36°C (gemeten in de schaduw, op anderhalve meter boven het maaiveld) in de volle zon zitten? Mijn Oude Vader dus!

Toen ik hem vanmiddag apathisch hangend in een tuinstoel aantrof op het terras, heb ik hem daar onverwijld weggehaald en binnen in de woonkamer (bij ‘slechts’ 26,5°C) in een comfortabele crapaud geparkeerd.
Hij kon bij het tochtje van maar enkele meters de ene voet nauwelijks meer voor de andere krijgen!

Dan blijkt weer – ik was het al bijna vergeten – hoe gevaarlijk dit soort weersomstandigheden en bijbehorende temperaturen voor hoogbejaarden kunnen zijn.

De Fransen hebben daarmee enkele jaren geleden een hoog leergeld betaald, toen er in de grote steden binnen enkele dagen tijds duizenden ouden-van-dagen het loodje legden.

Zèlf meende ik overigens ook aan zonnesteek te lijden, toen ik op het radionieuws een bericht hoorde over olifanten op de snelweg… Even in de eigen bovenarm geknepen: nee, ik was toch niet aan ’t ijlen.

Drinken is dus het devies! Liefst geen dure watertjes uit flesjes maar gewoon ‘gemeentepils’ uit de kraan, dat op de meeste plekken in Nederland van absolute topkwaliteit is.
Ik houd het zèlf overigens bij een koud pilsbiertje (of twee, drie…).

Tegen de tijd dat dit stukje op mijn blog prijkt is het advies vermoedelijk alweer achterhaald, aangezien er volgens het KNMI stortbuien met veel verkoelende regen in aantocht zijn…

Vanavond, wanneer het voldoende is afgekoeld, serveer ik een eenvoudige pasta met paddelstoelen en vis plus (alweer) salades van de groenteman: hij maakt dezer dagen overuren.

Categorieën:Gezondheid, Media