Home > Recepten > Udang peteh

Udang peteh

23 augustus 2009

Rudi (van Warung Surabaya) was vandeweek royaal met z’n mie goreng: ik kreeg, afgezien van de hoeveelheid die ik al had besteld, van hem een heel bakje gratis. Met als gevolg dat er vandaag nog voldoende over is voor een zondags maaltje.

Een oud CDA-verkiezingsprogramma parafraserend – niet bij mie alleen – moet er aldus nog iets naast. Ik heb besloten tot het bereiden van ‘pittige garnalen met petehbonen’.

Ingrediënten:

  • 6 verse petehbonen (of ± 1 ons uit potje/diepvries)
  • 4 ons grote gepelde garnalen (bijv. Noorse)
  • versgemalen peper
  • zout
  • 2 rode Spaanse pepers
  • 2 groene Spaanse pepers
  • 2 el arachideolie
  • 1 ui
  • ½ tl trassi
  • 2 knoflooktenen
  • ½ tl laos
  • 2 salambladeren (daun salam)
  • 1 tl gula Jawa (of bruine basterdsuiker)

Neem de petehbonen uit de peulen en snijd ze in uiterst smalle reepjes.

Kunt u niet aan verse petehbonen komen, koop ze dan in een potje. Deze exemplaren zijn echter vrij zout: leg ze ca 1 uur vóór bereiding in ruim koud water om een deel van het zout weg te nemen.

Bestrooi de garnalen met peper en zout, laat ze ca 10 min staan en schep ze van tijd tot tijd even om.

Snijd de pepers na het wegnemen van zaad en zaadlijsten in fijne reepjes. Snipper de ui en hak de knoflookteen ragfijn (of grijp voor het gemak naar de knijper).

Verhit de olie in wok of wadjan en fruit hierin – onder voortdurend omscheppen – de ui totdat hij begint te kleuren. Voeg dan trassi, knoflook, petehbonen, salambladeren, suiker, pepers en laos toe. Schep alles enkele malen goed om en voeg 4 dl water toe.

Wanneer u de garnalen zèlf hebt gekookt, gebruik dan het kookvocht in plaats van water, maar laat het zout in dat geval achterwege.

Breng het geheel aan de kook en laat gedurende 3 min flink doorpruttelen. Voeg vervolgens de garnalen bij de saus en schep net zo lang om tot de garnalen voldoende zijn verhit. Verwijder tenslotte de salambladeren.

Omdat ik wegens de warmte geen puf meer heb om ook nog een groenterecht te bereiden, serveer ik mie en garnalen vanavond met wat friszure atjar-uit-een-potje.

Categorieën:Recepten Tags: ,
  1. Christel
    24 augustus 2009 om 12.01

    Klinkt wederom fantastisch en ik ben gek op peteh bonen dus ik denk.. maar zes…

  2. Robert Jan
    24 augustus 2009 om 12.43

    @Christel: het aantal van zes is uiteraard slechts een richtsnoer. Ik heb het al vaker geschreven: koken is geen exacte wetenschap, dus zo’n recept vormt slechts een basis waarop je naar hartelust kunt improviseren. Doe er gerust zo veel bonen in als je lust (al vind ik zèlf dat de smaak van peteh al gauw gaat overheersen.)

  3. Culinette
    24 augustus 2009 om 16.20

    Lijkt me lekker. Nog Petehbonen in de vriezer en dit is heerlijk met warm weer.

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.