Home > Recepten > Limburgs ‘zoervleisj’ met balsamico

Limburgs ‘zoervleisj’ met balsamico

11 september 2009

Voor hen die het Limburgs niet machtig zijn: zoervleisj betekent zuurvlees…

Als uitgangspunt voor dit stoofgerecht met een ‘Zachte G’ gebruikte ik een recept uit het advertentieperiodiek ‘Koken met de Keurslager’ (oktober/november 2007).

Alleen verving ik het aanbevolen rundvlees door poulet van paardevlees: historisch meer authentiek en bovendien veel rijker van smaak!

Voor 4 personen:

  • ca 1½ pd paardevlees in blokjes van ca 3×3 cm
  • 1½ dl balsamicoazijn
  • zout en versgemalen peper
  • 1 of 2 laurierbladeren
  • 1 of 2 kruidnagelen
  • 1 of 2 jeneverbessen
  • 1 takje tijm
  • 4 el boter
  • 4 uien (gesnipperd)
  • 1 à 2 el stroop
  • 3 of 4 plakjes ontbijtkoek (in blokjes)
  • 1 el grove mosterd

Leg het vlees in een kom en schep het goed om met de balsamicoazijn, zout en peper, laurierblad, kruidnagel, jeneverbes en tijm. Dek af met plascticfolie en laat het een nacht (of dag) in de koelkast marineren.

Haal het vlees uit de marinade, laat het op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade en bewaar die voor straks.

Verwarm de boter in een braadpan en fruit de uien lichtbruin. Schep de uien uit de pan. Bak het vlees in porties rondom bruin. Doe dan de gebakken uien, de stroop, blokjes ontbijtkoek, mosterd en het marinadevocht erbij en voeg zo veel water toe tot het vlees helemaal onder staat.

Laat op een laag vuur met het deksel op de pan in ca 2 uur gaar stoven. Gebruik hiervoor een sudderplaatje. Lekker met rode kool en aardappelpuree.

Categorieën:Recepten Tags: , ,