Home > Recepten, Verhalen > Joodse gemberbolussen

Joodse gemberbolussen

14 september 2009

Ik kan potdikke m’n hielen ook niet uit onze hoofdstad lichten, of er blijkt zich daar alweer een klein drama te hebben afgespeeld.

Pas gisteren (ruim een jaar na dato!) bereikte mij het schokkende bericht dat bakker Theeboom uit de Maasstraat de deuren op last van de bank heeft moeten sluiten.

‘Failliet’ heet zoiets officieel; Amsterdammers noemen dat ‘pleite’. (Brenger van de jobstijding was trouwens mijn Mokumse informante Tanja…)

Toen ik – al lang geleden – nog in de Transvaalwijk woonde, had ik er graag een stevige zondagse wandeling voor over om in de Rivierenbuurt een gemberbolusje te gaan nasjen. Sinds ik op de Veluwe verblijf moet ik die lekkernij helaas missen.

Het blijkt echter heel goed mogelijk – zij het met enige inspanning, gezien ingrediëntenlijst en werkwijze – om de kleverige broodjes zèlf te maken, getuige dit recept op de website ‘Joods Amsterdam’.

Uit sentimenteel-melancholische overwegingen ga ik dat vandeweek maar eens doen: zònder rabbinaal toezicht…

Categorieën:Recepten, Verhalen Tags: