Home > Gewassen, have & producten > Vertraagde jutteperen

Vertraagde jutteperen

24 september 2009

Niet alleen automobiele forenzen en treinreizigers kampen met vertragingen: ook jutteperen ondervinden daar hinder van.

Ze tuimelen momenteel en masse van hun fruitstammetjes maar verkrijgbaar zijn ze niet. Gevraagd naar de reden antwoordde mijn groenteboer dat het iets te maken heeft met de kerstveilingen die nog niet zijn begonnen.

Kerstveilingen? Het is potdorie nèt geen zomer meer…!

Maar het werkt zo: die fijne peertjes (bijzonder geschikt om te stoven en vrijwel ongeschikt voor iets anders) zouden momenteel geen sou opbrengen.

Indien ze nú op de markt werden gebracht zouden de consumenten ze massaal gaan inslaan, verwerken en invriezen. Tsja… dat moet je als handelaar natuurlijk tot elke prijs zien te vermijden, want dan ligt het voordeel bij de klant. Stel je eens voor!

En dus worden ze door ‘de handel’ opgeslagen in koelhuizen, zodat men tegen de feestdagen een hogere prijs kan berekenen: toenemende vraag bij gelijkblijvend aanbod + de kosten van opslag en daarbij benodigde conserveringsgassen (jutteperen zijn anders nog geen week houdbaar).

En wanneer beginnen die kerstveilingen dan wel? Het antwoord was even logisch als opzienbarend: ná Sinterklaas.

  1. H.Hagenaar
    22 november 2010 om 09.27

    Ik heb een laatste wens voor een mw. van 95 die graag nog jutteperen wilt eten,waar zijn deze vruchten te koop graag z.s.m. een laatste wens.

    Vriendelijke groet,
    H. Hagenaar

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.