Home > Verhalen > Broodje haring zonder brood

Broodje haring zonder brood

27 september 2009

Al sinds de late jaren ’60 van de vorige eeuw zijn mijn ouders gewend om aan het begin van de avond en voorafgaand aan de maaltijd een glas van het-één-of-ander te nuttigen met iets borrelhapperigs ernaast.

Met die gewoonte heb ik niet gebroken en dus zet ik hen elke avond rond een uur of half zeven iets voor. Vandaag was dat haring-op-roggebrood.

Van het Fries roggebrood had ik mooie rechthoekjes gesneden en juist zoveel als er partjes uit twee haringen gingen.

Tegen de tijd dat ik de avondmaaltijd wilde opdienen (en het borrelbordje opruimen) trof ik een schaal met alle roggebrood-carrées – minus drie, die mijn Wijze Oude Moeder had verorberd – er nog op, waar alle haring vanaf was gegeten.

Mij leek de vraag gerechtigd of ik het roggebrood voortaan na aankoop maar beter meteen in de GFT-container moest dumpen… Dodelijke blikken waren mijn deel.

De avondmaaltijd bestaat vandaag uit een zelfgetrokken bouillon (mergpijpje, verse kruiden, groenteresten, halve ui, drie geplette tenen knoflook) waarvan ik met wat gesneden groenten, gehaktballetjes, conchigliette en een blikje tomaatpuree een mooie soep heb gebrouwen. Daarbij grove hompen knoflookbrood.

Als toespijs had ik Limburgse vla (door niet-Limburgers ‘vlaai’ genoemd) in gedachten: misschien dat ik de kersenvulling er beter alvast vanaf kan schrapen, zodat mijn Boze Oude Vader ook Limburgse vla zonder vla kan eten.

Als dat inderdaad het geval blijkt, keer ik bij wijze van toespijs voortaan gewoon een blikje Jonker Fris voor hem om…

Categorieën:Verhalen