Home > Verhalen > Gaarkeuken

Gaarkeuken

6 oktober 2009

De kop boven dit artikel is – toegegeven – een beetje flauw en doet geen recht aan de instellingskoks van het instituut waar mijn Arme Oude Vader noodgedwongen enige tijd moet verblijven.

Die jongens en meisjes werken zich ongetwijfeld een slag in de rondte om patiënten en bewoners iets smakelijks voor te zetten.

Waarom krijg ik bij het lezen van het weekmenu – minus de maandag – dan toch zo’n onbestemd ongemakkelijk gevoel? Lees en huiver (de spelfouten zijn onverkort overgenomen):

DINSDAG
Advies van de kok Menu van de dag
Geb. sjalotte-creme soep Geb. sjalotte-creme soep
Kipboomstammetje Gest. vis
Jus Hollandaise saus
Savooiekool Bieten salade
Gek. aardappelen Geb. aardappelen
Vanillevla met appelmoes Vanillevla met appelmoes
WOENSDAG
Advies van de kok Menu van de dag
Held. ossestaartsoep Held. ossestaartsoep
Grillburger Kipschnitzel
Jus Jus
Bleekselderij Bloemkool
Gek. aardappelen Puree naturel
Surprise toetje Surprise toetje
DONDERDAG
Advies van de kok Menu van de dag
Geb. preisoep Geb. preisoep
Omelet naturel Kalsfsvink
Tomaten saus Jus
Komkommer salade Stoofpot
Macaroni (SG) Gek. aardappelen
Vruchtenkwark vanille Vruchtenkwark vanille
VRIJDAG
Advies van de kok Menu van de dag
Held. tomatensoep Held. tomatensoep
Speklap Kipsaucijs
Jus Jus
Stamp. zuurkool (SG) Flageolettes
Gek. aardappelen
Chipolata bavarois Chipolata bavarois
ZATERDAG
Advies van de kok Menu van de dag
Geb. bruinebonensoep Geb. bruinebonensoep
Filetlapje Kippengehaktbal
Jus Jus
Postelein Chinese kool
Gek. aardappelen Gek. aardappelen
Rijstevla Rijstevla
ZONDAG
Advies van de kok Menu van de dag
Held. wortel/broccolisoep Held. wortel/broccolisoep
Cordon bleu Ossetong
Paprika saus Jus
Sperciebonen Parijse worteltjes
Geb. aardappelen Gek. aardappelen
Zondag coupe Zondag coupe

Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik zou na lezing van deze lijst zèlfs bereid zijn om naar het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde bezorg-Chinees te informeren, al levert die waarschijnlijk geen warme maaltijden op het ronduit bezopen tijdstip van 12.00 u ’s middags!

Voorts viel het me op dat er (kennelijk) geen rekening wordt gehouden met vegetariërs en evenmin met medelanders die de mohammedaanse geloofsovertuiging zijn toegedaan (zie speklapjes).

Gisteren sprak ik evenwel met een medewerkster van de afdeling voedingsadministratie – toevalligerwijs een bekende van mijn ouders – die eerder in andere regionale zorginstellingen heeft gewerkt.

Naar haar zeggen is de kwaliteit van het gebodene in vergelijking tot soortgelijke centra nog helemaal niet zo beroerd, alleen al gezien het feit dat het hele proces hier nog ‘gekoppeld’ wordt uitgevoerd: inkopen, voorbereiden, koken (bakken, braden, stomen, stoven, etc.).

Bij ‘ontkoppeld koken’ daarentegen worden de verschillende ingrediënten – eenmaal gaar – met behulp van een “snelkoeler” in minder dan twee uur afgekoeld tot een temperatuur beneden de 10°C, om vervolgens onder beschermende omstandigheden te worden bewaard. De maaltijd behoeft dan enkel nog te worden opgewarmd in bijvoorbeeld een microgolf-oven. (Ik moet er niet aan denken.)

Tot mijn grote geruststelling beweert pa trouwens dat hij ook het voedsel in het zorgcentrum ‘niet lekker’ vind. De vaste lezers weten wel waarom mij dat deugd doet… Een ander geruststellend teken van snel herstel: mijn Oude Vader is ook weer gewoon Boos. Vandaag was de nachtzuster het subject van zijn toorn…

Categorieën:Verhalen
  1. Christel
    6 oktober 2009 om 18.36

    Dan zelfs liever het menu uit E. waar, mits vooraf aangegeven, met iedereen rekening wordt gehouden.

  2. Robert Jan
    6 oktober 2009 om 19.01

    @Christel: verlicht ons met een verhelderend stuk op je blog… Wij willen dat weten!

    Enig idee waarom het daar beter – of althans: anders – kan? Budget?

  3. Carla
    7 oktober 2009 om 15.25

    Het voordeel van het hier genoemde ontkoppeld koken (halffabrikaten kan ook) is overigens wel dat een bewoner/client/patient op elk gewenst moment van de dag een zeer ruime keus heeft en dus niet meer gebonden is aan dit soort menu’s. Ik vind die menu’s overigens niet zo slecht. Uitgaande van een gemiddelde leeftijd zo rondom de 70 is dit toch wat over het algemeen gegeten wordt, de bekende uitzondering daargelaten. In het ‘westen’ wordt wel wat meer rekening gehouden met moslims trouwens.

  4. pauline
    18 oktober 2009 om 22.09

    ach, ik hoorde gisteren van de familie dat je vader in het ziekenhuis lag en nu in het zorgcentrum. hoop dat hij snel weer thuis is.

  5. Robert Jan
    19 oktober 2009 om 16.52

    @Pauline: naar het zich laat aanzien komt vader a.s. donderdag of vrijdag weer naar huis. Krijgt ‘ie eindelijk z’n eieren en haringen weer op tijd… 😉

  6. Anna
    19 oktober 2009 om 17.09

    Dat is goed nieuws voor de BOV.
    Nu ben jij weer aan zet om te bedenken welk welkomst maal je gaat bereiden…
    Daar zou ik op voorhand al pijn in de buik van hebben! Suc6

  7. Robert Jan
    19 oktober 2009 om 17.28

    @Anna: ik zat te denken aan een stevige cassoulet. Een mooi recept heb ik zojuist uit het Frans vertaald. Hou de website dus in de gaten…

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.