Home > Recepten > Boeuf Bierguignon

Boeuf Bierguignon

18 oktober 2009

Heeft uw B&B-blogger nu alwéér een tikfout gemaakt…?! Neen, beste lezer: het betreft hier een sterk vereenvoudigde variatie op de welbekende ‘Boeuf Bourguignon‘.

Deze bereidingswijze gaat echter uit van bier als stoofvocht, in plaats van de gebruikelijke rode wijn. Het resultaat zal zijn dat het gerecht veel mooier kleurt dan dat dichtgelopen drabbige bruin van het authentieke recept, en ook nèt iets anders smaakt door de licht-bittere toets van het bier.

Met toevoeging van allerlei kruiderij kunt u het recept zo gecompliceerd maken als u zelf wilt, maar dit is de basis voor een fijne, relatief simpel te maken stoofschotel.

Ingrediënten:

  • ca 1 pd bieflappen
  • 1 rode ui
  • scheut olijfolie
  • ca ½ ons bloem
  • ca 30 cl blond bier (op kamertemperatuur)
  • enkele gekneusde peperkorrels
  • enkele jeneverbessen
  • 1 à 2 laurierbladeren
  • 1 kleine winterwortel
  • ½ pd champignons
  • zout en peper
  • warm water

Snijd het stoofvlees (riblap, longhaas, lendestuk oid) in stukken en laat het op kamertemperatuur komen.

Snijd de champignons in vieren, de ui in grove snippers of ringen en de winterwortel in halve plakken. Moet het nòg sneller? Gebruik dan voor het snijden van ui en wortel deze snipperschijf van Magimix of soortgelijke keukenmachine:

Zet de uisnippers even aan in wat hete olijfolie. Gebruik hiervoor een braadpan met dikke bodem (Creuset).

Voeg zodra de uit glazig ziet (niet laten bruinen!) het vlees toe en laat dat onder voortdurend omscheppen aan alle kanten dichtschroeien.

Doe dan de wortel en de champignons in de pan en laat die nog enkele minuten meebakken. Zeef daarna de bloem over het mengsel en schep ondertussen alles goed om. Stooi er naar smaak wat zout en peper overheen.

Giet vervolgens het bier erbij en juist zoveel warm water dat het geheel nèt onder het vocht staat. Verdeel peperkorrels, jeneverbessen en laurierbladeren over en tussen het mengsel.

Breng de pot weer op temperatuur (tegen de kook), doe de deksel erop en plaats de pan in een voorverwarmde oven (150°C). Laat het gerecht daar 2½ à 3 uur stoven tot het vlees mooi mals is.

Controleer halverwege het stoofproces of de hoeveelheid vocht nog toereikend is. Voeg zonodig nog wat bier toe.

Serveer de Boeuf Bierguignon in grote kommen of diepe borden met – naar goed Frans gebruik – grove hompen brood om lekker mee te kruimelen, kliederen en deppen.

Tal van variaties zijn mogelijk met bijvoorbeeld toevoeging van (naar keuze en voorkeur) selderij, tijm, kruidnagelen en mager gerookt spek.

Categorieën:Recepten Tags: ,