Home > Gewassen, have & producten, Recepten > La Baguette de Kernével

La Baguette de Kernével

24 oktober 2009

Als het om kaas gaat, vormt mijn mening geen maatstaf. Onderstaande opinie is dan ook nauwelijks relevant, want: volstrekt niet objectief. Ik vind vrijwel elke kaas lekker.

Vandeweek kocht mijn Wijze Oude Moeder ‘aan de kar’ van Jan Hardon (kaasvakman te Garderen) een Zuid-Bretons kaasje dat ik nog niet kende, genaamd La Baguette de Kernével.

Het idee voor deze fabriekskaas is (volgens de wikkel) geboren in het gehucht Kernével. Het verhaal wil dat de lokale kaasmaker – om het hart van de bakkersvrouw te winnen – een kaas heeft bedacht in de vorm van een broodje. (Ik vrees dat die Franse marketing-types al net zo’n dikke duim hebben als hier te lande.)

Hoe dan ook, terug nu naar die kaas: mooie oranje korst (eetbaar), roomwit en smeuiïg van binnen, met een vetgehalte van 21%. Een ‘loopkaas’, dus die moet in één keer op, anders kun je net zo goed gaan fonduen.

Geen probleem, want lievehemelnogantoezeg… dát was lekker! Leg er vooral ook een trosje zoete witte druiven naast: nee, niet die malle pitloze mormeltjes uit de supermarkt, maar de èchte, van de groenteman. Goeie combinatie, grandioos genieten…


Kaasvakman Jan Hardon


Twee recepten met La Baguette de Kernével:

Gegratineerde zeeduivel
Bretonse groenten-kaastaartjes

  1. Yvon
    26 oktober 2009 om 22.24

    Fabriekskaas klinkt niet meteen aantrekkelijk eigenlijk, je beschrijving wel. Zie ineens overal dat mensen aan de kaasfondue slaan trouwens, kreeg er wel trek van maar associeer dat met donkere winterdagen. En het is pas herfst!

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.