Home > Verhalen > Noaberschap

Noaberschap

27 oktober 2009

Gisteren klopte buurvriend Chris – met hoed op, vermomd als minister van OC&W – in de vroege avond op de voordeur. Of hij een saffie van me kon bietsen. Dat kon. (Hij is ‘eigenlijk gestopt’; u kent dat wel…)

Als blijk van dank kwam hij later op de avond drie makrelen brengen, die eerder dit jaar door hemzelf uit de Noordzee waren gehengeld. Hij had ze al helemaal geprepareerd, dat wil zeggen: gevuld met citroenpartjes en viskruiden in de oven gegaard.

Soms is het gewoon leuk om op de Veluwe te wonen…

Het enige wat ik vanavond nog behoefde te doen, was die beestjes in al hun dooie gratie op een bordje draperen. Omdat mijn ouders hun eten tòch liever warm dan koud geserveerd krijgen, heb ik de visjes op hun verzoek gedurende enkele minuten opgepiept in de microgolfoven.

Voor het overige was het vandaag kliekjesdag: een restje gekookte rode bieten en wat overgeschoten spruiten met gebakken krieltjes. Misschien niet de beste combinatie bij de makrelen, maar weggooien is nu eenmaal zonde.

De kliekjes gingen schoon op; de visjes – althans: twee van de drie – bleken voor niets te zijn gesneuveld… Die van mij heb ik echter watertandend opgepeuzeld. Dankjewel Chris!


Toen ik de makreelrestanten de volgende dag (koud) als borrelhap presenteerde, vonden ze gelukkig tòch nog gretig aftrek.

Categorieën:Verhalen Tags:
 1. Yvon
  28 oktober 2009 om 15.28

  Nu ik dit lees schiet me te binnen dat er nog een stuk of 6 makrelen in de vriezer liggen. Opgevist door oa meneer Matisse en mijn vader in juli. Hoe lang zouden die goedblijven, heb jij een idee RJ?

 2. Robert Jan
  28 oktober 2009 om 16.18

  @Yvon: http://www.tijdvoorvis.nl/02_10_bereiding_vis.asp

  Dit gelezen hebbend: de makrelen van buurvriend Chris lagen bij hem reeds sedert juni j.l. in de vriezer maar smaakten desondanks (mij althans) nog prima. En ik heb er ook niks van opgelopen… 😉

 3. Yvon
  28 oktober 2009 om 17.49

  Ok, dank je. Was ze straal vergeten, had al wel tig recepten uit oude culibladen gescheurd, snel eens maken (nooit eerder gemaakt eigenlijk).

 4. Robert Jan
  28 oktober 2009 om 18.25

  Ik blijf je blog met belangstelling volgen en zie één van die bereidingen binnenkort wel langskomen.

 5. sanne
  28 oktober 2009 om 23.33

  Tja….”officieel” kun je die makrelen natuurlijk slechts een paar maanden in de vriezer bewaren…..maar ehh… ik eet al jaren bij de oudejaarsborrel Heerlijke Hapjes van makrelen die ik in juni heb ingevroren: een vriend die graag van die bootreisjes maakt waarbij je op 1 dag met zo’n hengel met 30 haakjes ..tig emmers vol kunt vangen bezorgt mij altijd een forse lading, en hoe lekker ik ze ook vind, het zijn er zoveel dat ik, ook na ruim uitdelen aan andere liefhebbers, de laatste pas in December/Januari soldaat maak.
  Nog nooit een probleem mee gehad.

  Uiteraard zijn de kraakverse direct na vangst het lekkerst, maar tussen de makrelen die ik na 1 maandje, of na 6 maanden uit de vriezer haal, proef ik geen verschil, en mijn -meestal behoorlijk kritische- eetgasten ook niet…

  Veel recepten voor makreel vervuilen reeds mijn opschrijfboekjes (de simpelste vaak de lekkerste), maar naar elk nieuw idee blijf ik vreugdevol uitzien.

  Groet,

  sanne

 6. Robert Jan
  29 oktober 2009 om 17.25

  @Sanne: tsjongejonge… had je een snipperdag vandaag? Volgens de statistieken heb je vannacht zowat mijn hele blog zitten lezen, hahaha!

 7. Een andere Chris
  30 oktober 2009 om 08.22

  Ik heb ook nog wat makreel in de vriezer wachtend op een goed idee.

  Enne, ik zou graag met je ruilen hoor: weer terug naar de Veluwe!

 8. Robert Jan
  30 oktober 2009 om 11.50

  @Chris (Kras): dankje… nou zit de rest van de dag dat liedje van Sjoukje van ’t Spijker (Maggie McNeal) in m’n hoofd: “‘k Wil terug naar de kust…”! 😉

 9. Chris
  30 oktober 2009 om 16.48

  Jaja, en dan lees ik je reactie en moet ik de hele tijd denken aan Linda de Mol…

 10. Robert Jan
  30 oktober 2009 om 19.16

  @Chris (Kras): geen idee wat die associatie inhoudt, maar ‘denken aan Linda de Mol’ is inderdaad ook geen pretje…! 😀

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.