Home > Recepten > Snertweer

Snertweer

13 november 2009

Al dagenlang lenen de druilerige weersomstandigheden zich uitstekend voor het bereiden van een flinke pan ouderwetse erwtensoep. Ook die maakt men natuurlijk zèlf en giet men níet uit blikken van Unox of andere industriële snertprutsers.

Ingrediënten

  • 1 pd spliterwten
  • 2½ à 3 lt water
  • 2 stronken prei
  • 1 knolselderij met loof
  • ca 3 ons ons klapstuk
  • ca 3 ons doorregen vers spek
  • 1 fijne rookworst
  • zout (of een verkruimeld bouillonblokje) en peper naar smaak

Schil de selderijknol en snijd die in blokjes. Was het loof van de knol en verwijder de bladeren van hun steeltjes. Reinig ook de preistengels en snijd ze in (halve) ringen.

Was de spliterwten, breng ze in het water aan de kook en voeg het klapstuk toe. Laat dat gedurende ca 2 uur pruttelen in een afgesloten pan. Roer de massa af en toe om. Schep eventueel schuim met een schuimspaan af.

Voeg dan prei, selderijblad, selderijknol en spek toe en laat alles nog een uurtje zachtjes koken. Warm de rookworst tegen het einde van de bereidingstijd even mee.

Schep klapstuk, spek en worst uit de soep en snijd het in stukjes, blokjes en plakjes. Breng de snert op smaak met wat zout of verkruimelde bouillonblokjes en peper.

Doe al het vlees tenslotte weer terug in de pan. Indien de erwtensoep niet dik genoeg is geworden, kunnen er eventueel nog wat in blokjes gesneden gekookte aardappelen worden toegevoegd. (Een andere optie is: binden met aardappelmeel.)

Serveer de snert met donker grof volkorenbrood om lekker mee te dippen en te deppen.

Erwtensoep wordt – net als hutspot – daags na de bereiding steeds smakelijker! Maak daarom nooit te weinig: ze kan ook worden ingevroren.

Categorieën:Recepten Tags: ,
  1. Leen
    13 november 2009 om 18.10

    kan niet anders dan lekker zijn!

  2. Robert Jan
    13 november 2009 om 18.26

    @Leen: de merkwaardigste plek waar ik ooit snert heb gegeten was in het noorden van het tropische eiland Bali.

    Het stond bij een kleine warung op de kaart als ‘ertensop’. Dàt wilde ik proeven! ’t Was weliswaar dunner dan we hier gewend zijn maar tòch smakelijk.

    Achja: wanneer is erwtensoep nou niet lekker…?

  3. Chris
    13 november 2009 om 21.59

    En dan lijken mijn Dames weer op jouw BOV: uit blik is toch het lekkerst…

  4. Robert Jan
    13 november 2009 om 22.12

    @Chris: het zal een generatiekwestie zijn. Lees ‘Familiebezoek‘…

  5. Yvon
    15 november 2009 om 20.55

    Heerlijk zo’n kop snert. Als ik kant-en-klaar zou kopen, dan die van http://www.kleinstesoepfabriek.nl/ maar zelf maken is veel te leuk.

  6. Robert Jan
    15 november 2009 om 21.24

    Ja, die luitjes van de kleinste soepfabriek zijn goed aan de slag, maar nèt wat je zegt: zelf maken is veel te leuk.

    Het heeft mij in elk geval weer zes uurtjes van de straat gehouden (en dat is een zegen voor de natie, geloof me… hahaha!)

  7. Ewout Schalkwijk
    16 november 2009 om 18.10

    Zeg RJ voel jij je wel helemaal lekker met je bouillonblokjes??? Wat is er mis met een stevige fond die je altijd hebt klaar liggen in de vriezer? Lijkt me sterk dat je die niet hebt.

    Groet,

    Ewout

  8. Robert Jan
    16 november 2009 om 18.24

    @Ewout: ik voel me uitstekend. Dankjewel voor je belangstelling 😉

    Die blokjes – in mijn geval slechts één – gaan erdoor voor de smaak, als vervanger van het zout.

    Fond zou de soep te dun maken en ik heb mijn snert liefst zo dik als stijfsel.

    Ben jij trouwens bezig met het schrijven van een kookboek? Ik lees geregeld dat je de sterren van de hemel kookt, maar zie daarvan nimmer iets terug op je blog. Dat kan maar één ding betekenen: auteursrecht! Hahaha…

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.