Home > Recepten > Bami

Bami

17 november 2009

Na alle Hollandse kostjes van de voorbije dagen ben ik nu weer helemaal in de stemming voor enkele Ind(ones)ische klassiekers. Vandaag een eenvoudige, maar smakelijke bami.

Er zijn ruwweg twee soorten mie in de handel: de Europese, die meestal lintvormig is, en ronde Aziatische importmie. Mijn voorkeur gaat doorgaans uit naar de laatste.

Na het koken of weken (met weinig zout) moet de mie goed worden afgespoeld en vervolgens uitlekken voor ze verder wordt bereid.

Ingrediënten:

  • 1 pd mie
  • 2 ons kippevlees
  • 1 ons hamjuliënne
  • 1 ons gepelde garnalen
  • arachideolie
  • 1 gesnipperde prei
  • 2 ons soepgroente
  • 1 ons taugé
  • 2 eieren
  • 3 el gesnipperde ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 à 2 el ketjap
  • 1 el bieslook
  • 1 el gehakte bladselderij
  • peper en zout
  • citroensap

Bereid de mie zoals op de verpakking staat aangegeven. Bak in wat olie de gesnipperde uien goed bruin en knapperig en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Fruit de gesnipperde prei met knoflook en het kippevlees, ham en garnalen. Voeg er daarna de soepgroente en de taugé aan toe en fruit ze tot ze slap zijn.

Liefhebbers van kant-en-klare zakjes kunnen bij de supermarkt ook voorgesneden roerbakgroenten kopen…

Werk er om en om scheppend de mie doorheen tot de hele massa door en door warm is. Maak af met ketjap, citroensap, selderij, bieslook en evt peper en zout.

Maak een omelet van twee eieren, aan beide kanten gebakken en opgerold. Laat hem iets afkoelen en snijd hem met een scherp mes in uiterst dunne reepjes.

Doe de bami in een schaal en garneer de bovenzijde met de omeletreepjes, bestrooid met de gebakken uitjes. Leg langs de zijkant schijfjes rauwe komkommer of in waaiertjes gesneden augurken.

Serveer met kroepoek, atjar, piccalilly, ketjap en chilisaus. Zèlf doe ik er – om mijn vader te plezieren – altijd nog een lik pindasaus en wat seroendeng bij.

Categorieën:Recepten Tags: ,
  1. Yvon
    17 november 2009 om 18.24

    Lekker hoor bami, al blijft mihoen favoriet. Je bracht me op een idee! Zojuist geplaatst. Dank 😉

  2. Robert Jan
    17 november 2009 om 18.34

    …waarop ik inmiddels alweer had gereageerd. 😉

    Morgen gado-gado!

  3. MrOoijer
    17 november 2009 om 21.12

    … mmm, ja lekker, maar bami zonder verse gember?

  4. Robert Jan
    17 november 2009 om 21.21

    @MrOoijer: Yep. En zonder rawits (die kunnen er ook bij). Dit is mijn basisrecept. Je kunt het opleuken met wat je maar wilt: ik vind de variant met koriander heel smakelijk, maar dan krijg ik het niet gesleten aan m’n vader: die vindt het dan ‘naar zeep smaken’…

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.