Home > Recepten > Gado-gado

Gado-gado

19 november 2009

…een voedzame Ind(ones)ische salade van halfgare en rauwe groenten (uit de aard der zaak niet kant-en-klaar in de buurtsuper verkrijgbaar) met een pindasaus, die vanzelfsprekend ook zèlf wordt bereid.

Dit gerecht kan na weglating van tahoe en tempé (en eventueel verhoudingsgewijze vermindering van de overige bestanddelen) als voorgerecht bij een stokje saté worden geserveerd, maar onderstaand recept kan prima als hoofdmaaltijd fungeren.

Ingrediënten

  • 2½ ons groene bladgroente
  • 1 ons kool
  • 1 ons boontjes
  • 1 ons rauwe groente
  • ½ komkommer
  • ½ blok tahoe
  • ½ plak tempé
  • zout
  • 2 el gehakte bladselderij
  • 2 el bruingebakken uitjes
  • 2 hardgekookte eieren
Groene bladgroenten: Koolsoorten: Boontjes: Rauwe groenten:
Spinazie Witte kool Prinsesseboontjes Veldsla
Andijvie Savooiekool Snijboontjes Waterkers
Raapsteeltjes Groene kool Jonge tuinboontjes Komkommer
Spitskool Taugé
Chinese kool Worteljuliënne
Bloemkool

Kies – afhankelijk van seizoen en verkrijgbaarheid – uit elke bovenstaande rubriek minstens één soort groente.

Variaties zijn mogelijk met gekookte (vaste) aardappelen, gekookte maïs, voorjaars- of bosuiringen en ontvelde tomaten.

Maak de groenten schoon. Kook kool en boontjes even op. Spoel de taugé met kokend water af en laat de groenten uitlekken.

Snijd de komkommer in dunne plakjes. Snijd de tahoe en tempé in grove plakken, stoom of kook ze met wat water en weinig zout tot ze gaar zijn. Snijd ze in blokjes van ± 2 cm.

Meng de uitgelekte groenten met de eveneens uitgelekte tahoe en tempé door elkaar en leg ze op een grote schotel. Bedek ze rondom met plakjes komkommer. Bestrooi ze met gebakken uitjes en de gehakte selderij. Snijd de eieren in plakjes en schik deze langs de rand.

Voor de pindasaus:

  • scheut arachideolie (ca 2 el)
  • 1 ragfijn gesnipperde sjalot
  • 1 gesnipperde knoflookteen
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el palmsuiker (of bruine basterd)
  • 1 el citroen- of limoensap
  • 1 el zoete ketjap
  • zout
  • 150 gr pindakaas
  • 2 fijngestampte, gepofte kemirienoten
  • 2½ dl dunne kokosmelk

Verhit wat arachideolie en fruit hierin de uisnippers tot ze beginnen te kleuren. Voeg de knoflook toe en schep dit enkele malen goed om.

Doe er vervolgens de sambal en de suiker bij. Schep opnieuw alles goed om.

Voeg dan citroen- of limoensap, sojasaus en een beetje zout toe. Roer alles goed dooreen.

Voeg de pindakaas en de fijngestampte kemirinoten toe. Schep het mengsel opnieuw enkele malen goed om en doe dan de dunne kokosmelk erbij.

Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg wat warm water toe als de saus al te dik uitvalt. Laat de saus enkele minuten doorkoken. Blijf wèl voortdurend roeren om het aanzetten op de bodem van de pan te voorkomen.

Houd de saus hierna warm maar laat hem echter niet meer aan de kook raken.

De pindasaus kan over de lauwwarme groenteschotel heen worden gegoten of apart erbij geserveerd. Evt bestrooien met wat verkruimelde kroepoek of cassavechips.

Categorieën:Recepten Tags: , , ,
  1. Christel
    19 november 2009 om 14.21

    En ik had al zo’n trek maar nu….!

  2. Robert Jan
    19 november 2009 om 14.29

    Het waren vast en zeker de kemirienoten die ’t ‘m deden…! 😉

  3. Christel
    19 november 2009 om 17.46

    Ik weet niet eens wat dat zijn. 😀

  4. Robert Jan
    19 november 2009 om 17.48

    Jaja… en varkens kunnen vliegen! 😉

  5. Christel
    19 november 2009 om 21.05

    “Gelukkig hebben we de foto’s nog”. Nou ja, google dan.

  6. Robert Jan
    19 november 2009 om 21.10

    Tsja… die foto’s hadden ‘we’ dus niet, aangezien de batterijen van de camera leeg waren. Volgende keer beter.

  7. Yvon
    20 november 2009 om 00.22

    Lekker, die pindasaus maak ik dan weer anders en meneer Matisse maakt hem ook weer anders, ach ja ieder zijn pindasaus, ik gooi er op gevoel van alles bij en mis hier alleen de trassie en de koenjit geloof ik. En ipv kemirie gebruik ik ook wel macadamia’s of cashews.

  8. Marjolijn
    23 november 2009 om 08.54

    Gado-gado, lekker! Echt een feestelijk maal en in de tijd dat we het niet breed hadden ook nog eens heel betaalbaar met groente van het seizoen. Mijn vader kon erg goed koken, vooral indisch en chinees (Ned-Indische achtergrond). De gado-gado die ik ken werd niet als een salade gemengd, maar op een grote schaal alles mooi gerangschikt. Dus ook zorgen voor een leuk kleurenpallet. En volgens mij werden tahoe en tempé in hete olie gebakken.

  9. marjolijn
    23 november 2009 om 08.55

    P.S. en rijst er bij natuurlijk!

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.